3 must-have essentiële oliën

bij paarden

Rianne Dekker | 5 Dec. 2016

Eén van mijn eerste ervaringen met essentiële oliën was met paarden. Wierook en lavendel om precies te zijn, voor het helen van een blootliggende lederhuid. Het resultaat daarvan was zo goed, dat ik er meer over wilde weten! Toen is het balletje gaan rollen. Inmiddels kan ik me niet eens voorstellen dat ik géén essentiële oliën zou gebruiken voor de paarden. In deze blog zet ik mijn top drie oliën voor jou op een rijtje.

Allereerst een waarschuwing: In dit artikel ga ik er van uit dat je 100% pure, natuurlijke oliën gebruikt. Gebruik nooit oliën met synthetische toevoegingen op dieren. Op jezelf kan ik ook niet aanraden, maar dieren zijn nog gevoeliger dan mensen en kunnen heftig reageren op synthetische bestanddelen. Ik maak gebruik van doTERRA oliën. Wil je hier meer over weten? Stuur me een mail of volg een workshop!

1. Lavendel

Lavendel is een heerlijk ruikende en ook veelzijdige olie. Essentiële lavendelolie heeft rustgevende eigenschappen en is daarom goed te gebruiken in situaties die mogelijk stressvol kunnen zijn. Wrijf een druppel olie op de puntjes van de oren of op de basis van de oren en laat je paard goed aan je handen ruiken. Ook goed om zelf te gebruiken als je zenuwachtig bent voor een wedstrijd bijvoorbeeld!

Lavendel heeft niet alleen effect op de gemoedstoestand, maar heeft ook een kalmerend effect op weefsel. Om geïrriteerde huid te kalmeren kun je een druppeltje uitwrijven op de geïrriteerde plek. Je hoeft de vacht niet te scheren of opzij te plooien, de olie wordt via de haren juist heel goed naar de huid geleid.

Bij jeuk (bijvoorbeeld door eczeem) kan lavendel ook een uitkomst zijn door de kalmerende en verzachtende werking. Gebruik enkele druppels lavendel op de manen of vacht en masseer deze in.

lavendel
melaleuca

2. Melaleuca

Melaleuca olie staat ook wel bekend als tea tree olie, geen onbekende olie voor veel paardeneigenaren. Melaleuca heeft een antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking en is daarom perfect om in je EHBO-kit voor paarden te hebben. Je kunt melaleuca puur aanbrengen op een schimmelplekje, verwonding of rotstraal om herstel te bevorderen.

Ook als anti-luizenmiddel voor paarden is melaleuca zeer geschikt. Je kunt hiervoor van kop tot staart een aantal druppels op je paard druppelen. Je kunt de olie ook mixen met voor een extra sterke mix doe je enkele druppels eucalyptus, rozemarijn, citroen, lavendel, citroengras en sinaasappel in gefractioneerde kokosolie.

Wil je het immuunsysteem van je paard een oppepper geven? Dan kun je dagelijks enkele druppels melaleuca door het voer van je paard doen. Let op: het is wel een sterk geurtje, dus het kan zijn dat je paard zijn eten niet meer zo lekker vindt als het een kieskeurige eter is. Als dat het geval is kun je beter voor een andere olie kiezen die het immuunsysteem versterkt.

3. DigestZen

De DigestZen essentiële olie is een mix van DoTERRA, speciaal gemaakt voor het ondersteunen bij allerlei klachten die met spijsvertering te maken hebben. DigestZen bevat onder andere gember, venkel en koriander, die kunnen helpen bij buikpijn en indigestie. Bij koliek kun je deze olie ter ondersteuning op beide flanken druppelen en op je vinger via de mondhoek toedienen. Herhaal dit elk uur indien nodig. Let op: bij twijfel, bel altijd de dierenarts. Wacht nooit te lang af als de klachten aanhouden en/of niet verminderen.

DigestZen bevat ook pepermunt, anijs, dragon en karwijzaad, die helpen bij vertering en de darmperistaltiek. Mijn eigen merrie met trage darmen krijgt van deze olie dagelijks twee a drie druppels door haar voer.

digestzen

Een essentiële olie heeft dus een therapeutische werking omdat de inhoudsstoffen een wisselwerking met onze cellen aangaan. Iedere inhoudsstof heeft zijn eigen specifieke werking en de combinatie van inhoudsstoffen bepaalt het werkingsgebied van een essentiële olie.

Wil je meer weten over essentiële oliën bij paarden?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot