5 tips voor natuurlijk detoxen & afvallen

Jasmijn Noot | 23 Jan 2017

Het is weer een nieuw jaar en veel mensen staan stil bij één bepaald ding dat ze graag willen veranderen. Hun gewicht. Ik ken de worsteling die afvallen heet en ben zelf afgelopen vier maanden flink bezig geweest om tien kilo kwijt te raken. Ik zou graag een handje helpen met vijf tips die mij ook flink hebben geholpen om het lichaam te zuiveren en op een natuurlijke manier af te vallen.

1 Water, water, water en… citroen

Water is cruciaal voor ons om te kunnen overleven. Ons lichaam bestaat ook voor 80% uit water en dient in het lichaam voor verschillende functies zoals de communicatie in de hersenen. Boeken als ‘Your body’s many cries for water’ en ‘You’re not sick, you’re thirsty’ geschreven door Dr. Freydoon Batmanghelidj brengen steeds meer kennis over water naar boven.

In het licht van afvallen zijn er vier belangrijke zaken om te weten over water:
1. Water reinigt je lichaam van gifstoffen. Gifstoffen worden in de vetcellen opgeslagen als het niet door het lichaam kan worden verwerkt of afgestoten. Bij een hoge inname van water heeft het lichaam weer de natuurlijke basis om deze gifstoffen in af te voeren.

2. Water direct na het opstaan maakt je helder en mentaal voorbereid voor de dag. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je de dag beter door komt en eerder mentaal bereid voelt om te sporten.

3. (Lauw) water in de ochtend brengt de darmen weer op gang, nadat deze zich ’s nachts hebben gereinigd.

4. Water als enige drankinname hebben op een dag is super voor het afvallen. De frisdranken en sappen, ook de ‘diet’ of ‘light’ versies, hebben vaak een groot aandeel in het aankomen in gewicht. Drink eens een aantal weken niks anders dan water en thee en merk het verschil zelf. Hier wat simpele manieren om meer water te gaan drinken : http://dailyburn.com/life/health/drinking-water-lose-weight/

Citroen essentiële olie reinigt het lichaam zoals jullie in de blog over ‘6 simpele gewoonten voor een gezonder 2017’ al hebben gelezen. Voeg een druppel toe aan je drinkwater in de ochtend.

2. Slim & Sassy

De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, bestaat uit twee processen. De katabolisme en het anabolisme. Katabolisme is de afbraak van verschillende organische stoffen in ons lichaam zodat er energie vrijkomt. Anabolisme is juist het opbouwen van bepaalde stoffen waarbij energie wordt verbruikt.

Het is van belang dat je metabolisme versnelt op het moment dat je wilt afvallen. De stoffen die binnenkomen via je lichaam worden zo snel omgezet tot bruikbare stoffen en worden niet opgeslagen in vetcellen. Je metabolisme versnellen kun je op verschillende manieren doen. Een makkelijke manier die ik iedereen aanraad is het drinken van water met Slim & Sassy olie erin van doTERRA. Hier zitten 100% pure essentiële oliën in zoals grapefruit, citroen en pepermunt die je metabolisme versnellen, het afbreken van vetcellen bevordert en eetlust bij sommige vermindert.

3. Detox kuur

Volle darmen zorgt voor slechte vertering, opgeblazen buik, constipatie en een slechte darmflora. Wanneer je darmen worden gereinigt en als het ware worden ‘gereset’ kan dat effect hebben op je gewicht. Zo gebruik ik daarvoor de GX-assist kuur van doTERRA. Dit is een supplement met essentiële oliën zoals oregano, tijm en melaleuca (tea tree) erin. Zo kun je in een periode van tien dagen je darmen detoxen.

4. Bewust eten

Pas op dat je niet automatisch denkt dat je minder moet eten. Het kan waar zijn dat je jezelf een tweede of soms derde bord eten opschept, totdat je helemaal vol zit. Dat is natuurlijk niet goed. Maar om bijna niks te gaan eten? Op het moment dat je te weinig eet kan een tekort aan vitamines en mineralen groter worden, waardoor je er last van gaat krijgen door veel verschillende vaak ‘vage’ klachten. Hier kun je meer lezen over voedingsupplementatie.

Denk na over wat je eet: waar komt het vandaan? Heb ik het nu echt nodig? Welke e-nummers of toevoegingen zitten erin die schadelijk kunnen zijn? En houd het dan simpel. Eet vers, eet regionaal, eet veel groenten en bereid het zelf. Op het moment dat je al gaat nadenken over je voeding ben je al bewuster bezig!

5. Bewegen

Wat veel mensen wellicht jammer vinden om te horen… blijft sport in het rijtje staan. Ik weet uit ervaring dat met sporten beginnen nogal een uitdaging kan zijn. Begin met iets kleins, raak gewend aan in beweging zijn. Neem de trap in plaats van de lift. Fiets naar de winkel in plaats van met de auto, en meer van zulke dingen. Als je dat al doet, neem dan de volgende stap. Doe iedere dag vijf minuten lang simpele oefeningen. Je kunt opbouwen naar bijvoorbeeld 50 push-ups, 50 sit-ups en 50 squats. Zodra dat een gewoonte is, ga dan een echte sport zoeken waar je één à twee keer per week gemotiveerd wordt door mensen om je heen of waar je door je natuurlijke leergierigheid naar terug blijft gaan. Blijf jezelf uitdagen! In het begin zal het teveel gewicht je in de weg zitten en heb je de neiging om te stoppen. Maar houd vol! Na een tijd zul je het effect merken en jezelf beter kunnen bewegen. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook tijdens de alledaagse dingen zul je je fitter voelen. Ik spreek uit ervaring!

Ik ben benieuwd naar jullie uitkomsten! Mocht het individuele deel van afvallen het probleem zijn, waardoor je steeds weer terugvalt in oude gewoontes, zoek dan groepen of programma’s op die je structuur en vriendschap kunnen bieden.

TO DO:

– Elke ochtend twee glazen lauw water met een druppel citroenolie drinken 45 minuten voor het ontbijt.

– Drink minimaal 500 ml water met 1-3 druppels Slim & Sassy olie per dag tussen elf en vier uur.

– Neem een GX-assist kuur van 10 dagen. Bouw binnen 4 tot 6 dagen op naar 4 softgels per dag.

– Wees bewust van je voeding. Eet vers, eet regionaal, eet veel groenten en bereid het zelf.

– Sport minimaal 2 keer per week en doe iedere dag 5 minuten simpele oefeningen.

Wil je gezond detoxen en afvallen?

Begin met het Cleanse & Restore pakket en/of de Slim & Sassy olie. Neem vrijblijvend contact op voor advies.

Jasmijn Noot