6 manieren om een olie te snuiven

Elvira Noot | 17 Feb 2017

Essentiële oliën – de eerste associatie die veel van ons ermee hebben is een kommetje met een brandertje eronder waardoor de geur sterk door de kamer wordt verspreid. Er is echter één probleem met dit plaatje: het verhitten van een essentiële olie verandert zijn chemische samenstelling. In Jip & Janneke taal: je kookt op deze manier de therapeutische kracht van de olie er uit. het resultaat is alsnog een lekker geurende kamer, maar het effect wat de olie verder zou kunnen hebben (zoals bijvoorbeeld openen van de luchtwegen of immuunsysteem versterken of het verlagen van het cortisolniveau) is weg.

Er zijn echter andere manieren om de essentiële olie bij je hersenen of luchtwegen te krijgen; manieren waarop de kwaliteit van de olie wordt behouden.

Allereerst een waarschuwing: In dit artikel ga ik ervan uit dat je 100% pure, natuurlijke oliën gebruikt. Gebruik nooit oliën met synthetische toevoegingen op dieren. Op jezelf kan ik ook niet aanraden, maar dieren zijn nog gevoeliger dan mensen en kunnen heftig reageren op synthetische bestanddelen. Ik maak gebruik van doTERRA oliën. Wil je hier meer over weten? Stuur me een mail of volg een workshop!

1. Koude vernevelaar

Oftewel diffuser in het Engels. Deze werkt, heel simpel gezegd, op koud trillingen. Je doet er wat water in, één tot drie druppeltjes olie en drukt op het knopje. Van binnen zit een plaatje dat ervoor zorgt dat (terug naar Jip & Janneke taal) er trillingen doordringen die ervoor zorgen dat het water met de olie verdampt en door de lucht verspreidt zonder dat daar hitte bij te pas komt. Zo kun je bijvoorbeeld je On Guard (mix met: sinaasappel, kruidnagel, kaneel, eucalyptus en rozemarijn) in de vernevelaar doen tijdens het werk op kantoor om de lucht te reinigen en je immuunsysteem te versterken als er een virus heerst. Er zijn allerlei plaatsen waar je zo’n koud vernevelaar kunt kopen. Wij hebben inmiddels ervaring met verschillende merken. Wil je advies over een goede, stuur me een mailtje.

2. direct uit het flesje

De meest voor de hand liggende manier om de olie in te ademen is uiteraard direct uit het flesje. Dit is vooral gunstig wanneer je weet dat je een gevoeligheid hebt voor een bepaalde olie. Ik zelf heb een aangeboren leverprobleem waarbij bekend is dat ik gevoelig ben voor pepermunt. Ik weet echter uit ervaring dat wanneer ik een verstopte neus heb, de pepermuntolie mij het effectiefst helpt om acuut mijn luchtwegen te openen, maar ik wil hem niet aan mijn handen hebben. Enkel de olie openen en inademen is dan dus een goede optie.

3. Op de handen

Eén druppeltje in je hand laten vallen, je handen wrijven, en dan je handen om je neus en eventueel mond sluiten om in te ademen is een heel effectieve manier om een essentiële olie direct binnen te krijgen. Let er hierbij op dat je je ogen even sluit. Sommige oliën zijn behoorlijk sterk. Vooral wanneer je de olie nog vaker wilt ruiken zoals met motiverende of verfrissende geuren kan deze manier prettig zijn. Je handen gebruik je namelijk veel, en stiekem breng je ze vaker in de buurt van je neus dan je je bewust bent.

4. zakdoek

Ben je bijvoorbeeld erg verkouden en wil je graag voortdurend de olie bij je hebben om in te ademen dan kun je een druppeltje olie op je zakdoek laten vallen en deze bij je neus in de buurt houden. Plus, iedere keer dat je je neus moet snuiten wordt je weer even opgefrist. Een goede olie hiervoor is de Breathe, een mix met onder andere pepermunt en eucalyptus, die enorm helpt bij verstopte luchtwegen!
Ben je bijvoorbeeld erg verkouden en wil je graag voortdurend de olie bij je hebben om in te

5. Op de borst

Wil je dat de olie niet alleen via je neus je luchtwegen bereikt maar ook bijvoorbeeld inwerkt op je longen, dan kun je een druppeltje op je borst wrijven. Een ander voordeel hiervan is dat je neus niet zo ver van je borst af zit en je de olie zo ook nog een poos zult ruiken. Ik doe dit bijvoorbeeld als ik ‘s avonds bijna klaar ben met werken en me klaar maak voor mijn bed. Ik heb vroeger slecht geslapen en Serenity (een kalmerende mix met onder andere lavendel) op mijn borst smeren maakt dat ik hem langer inadem en beter in slaap val.

6. Op de neus

En last but not least, iets waar ik persoonlijk veel baat bij heb gehad met mijn allergieën: wat olie langs mijn neusvleugels. Dit doen we al langer bij onze paarden en het werkt ontzettend goed. Wanneer ik in een huis met katten zit of iets eet waarvan ik me niet realiseer dat ik er allergisch voor ben (champignons zijn heel stiekem!) en ik plotseling merk dat ik moe word, begin te gapen, mijn ogen branden, mijn keel en neusslijmvlies opzwellen… dan weet ik dat het tijd is voor lavendel, in dit geval om de histamine tegen te gaan. Lavendel is namelijk een natuurlijk anti-histamine. Ik pak mijn flesje, zet mijn vinger erop, keer hem één keer om, en veeg dan met diezelfde vinger langs mijn neusvleugels, en tada, werkelijk nog geen minuut later kan ik weer ademen.
Wil je meer leren over het praktische gebruik van essentiële oliën? Meld je dan aan voor een workshop in jouw regio. 

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot