6 simpele gewoonten voor een gezonder 2017

Christiaan Noot | 6 Jan 2017

Yeah 2017, it’s on! Fijn om goede voornemens te maken, jammer dat er zovelen nooit uitkomen. In januari nemen we allemaal een sportabonnement dat een aantal maanden later opgezegd wordt. Dit komt doordat het stellen van doelen of goede voornemens lang niet genoeg is. De strategie (hoe je er komt) is nog veel belangrijker. Zoals ooit een zeer beroemd persoon heeft gezegd: “De geest is gewillig maar het vlees is zwak”. In het Engels wordt gewilligheid zelfs met wilskracht vertaald.

Waarom zou dit gezegd worden? Waarschijnlijk omdat wilskracht op een gegeven moment ophoudt. Je doel om twintig kilo af te vallen, 50.000 euro omzet te maken per kwartaal of vierduizend euro te sparen voor die vakantie duurt laaaang.

Volgens Jeremy Dean, de auteur van ‘Making Habits, Breaking Habits’ staan we het grootste gedeelte van de dag op autopiloot en zijn we zelden bewust bezig. In dit artikel zullen we ons daarom richten op het creëren van gezonde gewoontes in de vorm van een simpele routine die elke neanderthaler en ja, zelfs ik, me eigen heb kunnen maken.

1. Twee glazen water 45 minuten vóór ontbijt

We weten al heel lang dat het drinken van voldoende water enorm gezond is voor eigenlijk… alles. Onderzoeken in Japan hebben aangetoond dat het extra gunstig is wanneer we ’s morgens bij het opstaan gelijk een goede hoeveelheid water drinken en dan minimaal 45 minuten wachten totdat we iets eten. Met name de lever en nieren hebben er een heleboel baat bij om het lichaam te reinigen voordat er nog meer voedsel in wordt gegooid en de toxische (lichaamsvreemde) stoffen gefilterd moeten worden, even bot gezegd. Deze ‘waterkuur’ verhoogt het concentratievermogen onmiddellijk en bevordert de spijsvertering. Dat heeft invloed op je huid, immuunsysteem, energie en helpt zelfs bij afvallen. Er zijn verschillende protocollen bedacht over exacte hoeveelheden maar een halve liter (ongeveer twee volle glazen) heeft een geweldig effect en is daarnaast makkelijk te onthouden.

citroenolie

2. Citroenolie in je water

Veel mensen persen wat citroensap in hun water om te ‘detoxen’. De meeste Nederlanders zijn bekend met deze gezonde gewoonte. Echter heeft een druppel zuivere citroenolie een aantal voordelen die het sap van de vrucht niet biedt. Je tandarts is er waarschijnlijk niet blij mee als je elke dag citroensap in je water doet. Het zuurgehalte van citroensap is erg hoog waardoor dit een negatief effect heeft op je gebit, zeker bij langdurig gebruik. De essentiële olie van een citroen wordt gehaald uit de schil en is niet zuur.

Daarnaast wordt er voor één druppel citroenolie een pond schillen gebruikt. De olie is vele malen (50 tot 70 keer) geconcentreerder dan het sap van de vrucht. De essentiële olie van een citroen wordt niet alleen ingezet voor het bevorderen van het spijsverteringsstelsel. Ook een gezondere stoelgang (als vervanging van zetpillen bijvoorbeeld) en het ontgiften van het lichaam, maar ook de luchtwegen hebben er veel baat bij. Zelf vind ik een druppel essentiële olie in mijn water gewoon een stuk makkelijker dan het persen en nog lekkerder ook. Mijn vrouw en ik maken gebruik van de essentiële oliën van doTERRA. Daardoor weten we dat we altijd een 100% zuivere olie hebben. Neem essentiële oliën niet in als je niet weet of dit het geval is.

3. Sporten

Tja… je dacht toch werkelijk niet dat ik die zou overslaan. Sporten heeft niet alleen een positief effect op je lichaam, maar is ook essentieel voor je mentale en emotionele gezondheid. Als sportinstructeur ben ik gek op sporten. Ik kan mij de momenten goed herinneren wanneer ik geblesseerd was en een aantal weken niet kon trainen. Ik ben een heel optimistisch persoon, maar mijn vrouw vond mij maar chagrijnig worden nadat ik een week of langer niet naar de sportschool was geweest.

Sporten geeft je een gevoel van prestatie en innerlijke kracht en er worden geweldige hormonen zoals endorfine en dopamine vrijgelaten in je hersenen waardoor je je nog gelukkiger voelt. Als je opziet tegen sport, houd het dan simpel. Begin de dag met een lichte jog buiten, ga touwtje springen binnen of doe tien push-ups en sit-ups. Je kan het jezelf ook makkelijker maken door bij een club te gaan met vaste groepstrainingen (soort stok achter de deur). Sporten zou deel moeten zijn van je dagelijkse routine.

sport

4. Minder cafeïne, alcohol, nicotine en suiker

We hebben allemaal wel onze ‘guilty pleasures’ terwijl iedereen wel weet dat deze stoffen schadelijk zijn voor ons lichaam. Cafeïne en suiker heb je in bepaalde mate nodig, maar maak je geen zorgen, daar kom je nooit aan tekort als je gewoon gezond eet.

De substanties op dit lijstje hebben allemaal een verslavende werking maar dat is niet alles, het zijn ook nog zogenaamde ‘anti-nutriënten’. Ze maken de werking van verschillende vitaminen en mineralen neutraal. Daar gaat dus de waarde van je kostbare biologische voedsel of voedingssupplementen. Als je wilt stoppen met roken, hou dan de website in de gaten. Over twee weken publiceren we een blog over stoppen met roken met behulp van essentiële oliën!

Dit is de enige gewoonte in het rijtje die wat moeilijker te meten valt. Het is makkelijker om één of meerdere van deze stoffen gewoon volledig uit je dieet te halen. Of maak een afspraak met jezelf hoeveel je er per dag, week of maand van inneemt.

5. Voedingssupplementen

Om optimaal te presteren heeft je lichaam in de huidige maatschappij behoefte aan voedingssupplementen. Hoogwaardige vitaminen en mineralen uit een natuurlijke bron zorgen ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen bacteriën, virussen, schimmels en nog veel meer. Ze zorgen ervoor dat je mitochondriën optimaal functioneren (energiehuishouding) en hebben zelfs een sterke invloed op je slaappatroon. Daar bovenop zorgen voldoende vitaminen en mineralen voor gezonde huid, nagels, haar en nog veel meer. Gebruik alleen voedingssupplementen die uit een natuurlijk eetbare bron worden gehaald. De meeste vitamine C wordt bijvoorbeeld synthetisch aangeboden of wordt gewonnen uit aardolie. Jammie! Nee, zulke pillen zijn niet gezond voor je lichaam. Dit is een geweldig en eindeloos onderwerp; kom langs voor een workshop om er meer over te leren zou ik zeggen.

6. Beeldschermen uit

Als je enigszins op mij lijkt vindt je het ook vreselijk moeilijk om op tijd naar bed te gaan. Slaap heeft zo’n diepe impact op je gezondheid en we misbruiken die nachtrust vaak. Er zijn veel studies verricht die aantonen dat het extra gezond is om minimaal vóór elf uur in bed te liggen. Dit omdat je lichaam een vast tijdschema heeft om je organen te reinigen tijdens je diepe slaap.

Mijn vrouw en ik kregen het maar niet voor elkaar. Als je je eigen werkgever bent is het verleidelijk om oneindig door te gaan op die computer. Ik heb allerlei schema’s bedacht in het verleden en niks hielp. Een vast schema is ook moeilijk wanneer je ’s avonds een actief leven hebt dat constant verandert. Wat is de oplossing? Doe elke avond je beeldschermen op dezelfde tijd uit. Wow, wat wordt je al gauw slaperig als je niet je favoriete tv-serie kan bekijken of kan doorwerken. Daar zit ook een wetenschappelijke reden achter. Wanneer het donker wordt beginnen onze hersenen met de aanmaak van een stofje dat melatonine heet. Deze stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Als we veel licht ontvangen via de ogen, met name blauw licht, houden we ons lichaam eigenlijk voor de gek en remt de melatonine aanmaak af. Als je toch absoluut wilt doorwerken of verder kijken, gebruik dan een programmaatje om de blauwe tinten uit je beeldscherm te halen bij zonsondergang. Flux is gratis te downloaden. Gebruik geen melatonine supplement. Je valt er sneller door in slaap maar het heeft een negatieve impact op je energieniveau nog dagen na gebruik. Als je dan toch iets wilt gebruiken, doe dan twee a drie druppels lavendelolie in een diffuser naast je bed om te kalmeren en slaperig te worden.

Conclusies

Als je je goede doelen of voornemens wilt verwezenlijken dit jaar, bouw ze dan op uit simpele kleine gewoontes en routines. Vind je de zes items te moeilijk in één keer? Begin met de makkelijkste en houd dat eerst een aantal weken vol totdat het op ‘autopiloot’ gebeurt. Ik hoor graag het resultaat!

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Christiaan Noot