Citroengrasolie als natuurlijke luchtverfrisser en 4 andere toepassingen

Margriet Noot | 30 Jan 2017

Citroengras is een plant die geregeld in tuinen te vinden is en heerlijk fris geurt. Ook in de keuken mag hij niet ontbreken. Citroengras heeft echter nog veel meer toepassingen en werd van oudsher zelfs als medicijn gebruikt, bijvoorbeeld als essentiële olie. In deze blog lees je vijf toepassingen van citroengrasolie die ik heb mogen ervaren.

Luchtvervuiling

In november werden wij verrast door een kapotte verwarming. Het was het gevolg van lekkage onder het huis, van het één kwam het ander en we zitten nu in een grote verbouwing. En vanaf half november hadden we een andere warmtebron nodig. Dat werd grotendeels de petroleumkachel. Ze staan nu op drie plaatsen in ons huis. Ze geven prima warmte, maar vaak stinken ze, met name met aan en uit gaan. Een geur waarvan ik een ruwe keel krijg, misselijk van wordt of lichte hoofdpijn krijg. Al met al heel onaangenaam.

Ik had al geleerd dat citroenolie goed luchtzuiverend werkt, maar op een dag had ik geen citroenolie bij de hand. Ik had wel citroengrasolie, dus dacht ik: die maar eens proberen. Wat een verbluffend resultaat! Als ik de kachel aandoe en tegelijk de vernevelaar is de onaangename geur binnen een paar minuten weg. En zo gebruiken wij al anderhalve maand niet alleen veel petroleum maar ook veel citroengrasolie. Voor iemand die altijd al gevoelig is voor chemische luchtjes een geweldige ontdekking. En citroengrasolie verdrijft niet alleen het effect van chemische geurtjes, zoals Thinner, haarlak, rook enzovoorts, maar ook natuurlijke geurtjes zoals die van aangebrand eten.

citroengras

Echter is citroengrasolie niet alleen een goed bestrijdingsmiddel tegen huiselijke luchtvervuiling…

citroengras

Mentaal

De olie in de diffuser heeft ook een verfrissend effect en maakt alert. Wil je die voordelen ervaren zonder dat je een vernevelaar in de buurt hebt? Doe een druppel olie in je handpalm, wrijf de handen even tegen elkaar en houd ze als een kommetje onder je neus: zo kun je hem goed inademen.

Huid

Citroengrasolie kan ook een reinigend en verfrissend effect op de huid hebben. Zo kun je haar dagelijks lokaal aanbrengen waar huidproblemen zijn of bij verwonding gebruiken. Zij wordt ook vaak als massage-olie gebruikt. Vermeng haar daartoe bij voorkeur één op één met gefractioneerde kokosolie. (Let op: niet bij de ogen aanbrengen)

Spijsvertering

De beste citroengrasolie wordt door boeren in Zuid-India gewonnen uit het blad van de plant. Citroengras is in Azië een gewild kruid in soepen, thee, curries en visgerechten. Misschien weet de bevolking daar dat het heel bevorderlijk is voor de spijvertering. Het is dan ook mogelijk om een paar druppels van de zuiverste olie in een lege capsule te doen en in te nemen. Of doe een druppeltje in zo’n gerecht voor de smaak. Wacht tot het opdienen, want als je het meekookt verlies je de bijzondere eigenschappen. En pas op: de zuivere olie is vele vele malen sterker dan het kruid, dus een heel klein beetje is al genoeg.

Insecten

Tenslotte houdt citroengrasolie insecten op een afstand. Denk aan vliegen, muggen, vlooien enzovoort. Ook dit werkt het beste met enkele druppels in een vernevelaar, maar kan ook (één op één verdund) op de huid.

Al met al is citroengrasolie een veelzijdige olie die ik heel graag in huis heb. Wil je ook eens de echte citroengrasolie ruiken of leren over andere essentiële oliën? Meld je dan aan bij een workshop. Je vindt de data en locaties in de agenda.

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot