DIY | Witte Wolken Body Butter
met frankincense essentiële olie

Jasmijn Noot | 13 Dec 2016

In deze donkere koude maanden heeft onze huid het zwaar te verduren. Gure wind zorgt vaak voor een te droge huid en de zon kan ons niet de goede hoeveelheid vitamine D meer toeschijnen. Daarom vind ik het altijd de perfecte tijd om weer een heerlijke zelfgemaakte Body Butter te maken. Mijn favoriete recept deel ik graag met jullie. Door de natuurlijke vetten, cacaoboter en kokosolie voelt hij vettig aan wanneer je hem opsmeert , maar trekt heerlijk je huid in. Na ongeveer vijf minuten is je huid heerlijk zacht.

Puur Natuurlijk

Zonder er bij stil te staan smeren de meeste mensen hun huid vol met synthetische middelen. Denk aan shampoo, bodycrème, deodorant, gezichtsverzorgingsproducten, zeep, meestal niet 100% puur natuur. Jammergenoeg bovendien nog eens met soms schadelijke ingrediënten. Daarom is het zo fijn dat dit recept simpel en puur natuurlijk is. En het mooie ervan is… elk ingrediënt dat erin zit heeft een speciale werking. Ben je er wel van bewust dat al deze ingrediënten in verschillende maten van kwaliteit voorkomen. Voordat je in het wilde weg iets in de supermarkt koopt, is het dus slim om na te gaan welke kwaliteit je zoekt. Het moet puur natuurlijk zijn, geen toevoegingen hebben en het mooiste is als je weet waar het product vandaan komt en waar het geproduceerd wordt. Het kunnen checken van kwaliteit zullen we in een later blog nog verder bespreken.

Basisingrediënt: Cacaoboter

Cacaoboter geeft niet alleen een bijzonder chocoladeachtige geur aan de Body Butter, maar geeft ook de zijdezachte feel na het opsmeren. Dit natuurlijke verzadigde vetten wordt vooral gebruikt voor droge huid en striae. Het geeft extra voeding en elasticiteit, waarbij beschadigingen aan de huidlagen worden voorkomen. Daardoor is het bijvoorbeeld goed inzetbaar bij een zwangere-buik-huid; het voedt de huid en zorgt dat er minder snel striemen ontstaan bij het rekken van de huid.

Zorg ervoor dat je een rauwe cacaoboter hebt met een biologisch keurmerk.

Verzachtende werking van de kokosolie

Kokosolie is niet alleen gezond om je eten in te bakken, maar ook voor uitwendig gebruik een topper. Het voedt de huid en gaat jeuk tegen. Daardoor is het heerlijk bij jeukende plekken en een droge huid. Voordeel van dit natuurlijke vet is dat het de beschermlaag van de huid niet aantast. Ook vervangt het niet de natuurlijke productie van huidvet, waardoor het je huid niet tegenwerkt.

Zoek naar een niet ontgeurde en ontkleurde kokosolie die nog een vaste vorm heeft. Biologisch is aan te raden. Het liefst een glazen pot, zodat de chemicaliën uit het plastic niet in de olie trekken.

Wat maakt dit recept vooral zo bijzonder?

De Frankincense olie! Dit is een ongelooflijk fijne etherische, ofwel essentiële, olie. Frankincense wordt uit de hars van de Boswelia boom gewonnen. Het is één van de kostbaarste stoffen op aarde en is eeuwenlang met name gebruikt voor huidremediën. Het wordt ook wel de ‘koning van de oliën’ genoemd. De basiswerking van Frankincense is het verschaffen van zuurstof aan onze cellen. Een goede zuurstofbalans in de cel zorgt voor een herstellende werking. Oneffenheden, littekens, rimpels, noem maar op, voor allerlei huidproblemen en irritaties is de Frankincense olie een echte kanjer.

Vooral voor de werking van een essentiële olie is de kwaliteit uiterst belangrijk. We zullen in dit blog er niet al te diep op ingaan. Heel kort: wij maken gebruik van doTERRA essentiële oliën. De essentiële oliën van doTERRA worden op de juiste locatie (Oman en Somalië in het geval van Frankincense), in het juiste klimaat en op de juiste methode gedestilleerd. DoTERRA betaalt haar boeren daarnaast nog een eerlijk salaris dat vele malen hoger ligt dan het gemiddelde. Er valt heel veel te leren over de vele toepassingen en voordelen van essentiële oliën. Neem gerust deel aan één van onze workshops over essentiële olien.

Frisse geur

Om de Body Butter een nog lekkerder geur te geven heb ik wilde sinaasappel essentiële olie toegevoegd. Deze olie heeft een heerlijke friszoete geur en verlaagt het stresshormoon cortisol in het bloed. Hierdoor ontstaat er dus extra ontspanning in het lichaam. In plaats van deze olie kun je ook een andere geur toevoegen: lavendel, citroen, mirre, net waar je voorkeur naar uitgaat.

Ingrediënten

160 gr rauwe cacaoboter

120 gr kokosolie (vaste vorm en niet ontgeurd of ontkleurd)

100 gr gefractioneerde kokosolie of pure amandelolie

30 dr. Frankincense (Boswellia) essentiële olie

15 dr. Wilde Sinaasappel essentiële olie

Recept

  1. Weeg alle ingrediënten af
  2. Smelt de vaste vetten (cacaoboter en kokosolie) au bain-marie op laag vuur tot ze volledig vloeibaar zijn en haal de schaal van de pan met kokend water af.
  3. Voeg de gefractioneerde kokos- of amandelolie en de essentiële oliën samen.
  4. Meng dit door het cacaoboter-kokosolie mengsel en laat de schaal afkoelen tot deze niet meer warm aanvoelt onder de vingers (ongeveer lichaamstemperatuur, dit komt niet zo nauw).
  5. Zet de schaal in de vriezer voor ongeveer 30 minuten tot de mix half hard/zacht is.*
  6. Mix het mengsel met een keukenmachine, handmixer, garde of enige ander keukenapparatuur tot je ‘witte wolken’ creëert. De eerste reactie van het mengsel is om extra hard te worden. Blijf vijf minuten doorgaan, dan wordt het steeds zachter.
  7. Doe de Witte Wolken Body Butter in een glazen pot met een deksel en bewaar het op een koele donkere plek. Het blijft maandenlang goed… als het niet op is tegen die tijd. -)
    Of verdeel het over verschillende kleine potjes om weg te kunnen geven als heerlijke kerstcadeautjes.

* Als het mengsel nog vloeibaar is, laat het dan iets langer in de vriezer staan. Is het te hard, laat het dan wat zachter worden op je aanrecht of bij een kachel in de buurt. Als het te hard of te zacht is krijg je niet van die mooie witte wolken.

Tip

Net als met koken heeft elke  keukenprinses een ander resultaat met hetzelfde recept. Speel er mee zou ik zeggen! Voeg er bijvoorbeeld honing aan toe of andere essentiële oliën naar wens. Heb je een leuk nieuw recept gevonden? Deel het met iedereen in de reacties onder dit artikel. We zijn reuze benieuwd naar jullie bevindingen.

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop! Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot