Een druppeltje om het vuurwerk te doven

Elvira Noot & Rianne Dekker | 29 Dec 2016

Velen van ons, diereneigenaren, hebben er wel eens mee te maken gehad tijdens de feestdagen en dan met name oudejaarsavond: bezwete paarden, blaffende honden en katten onder de bank. Vuurwerk is natuurlijk moeilijk te begrijpen voor onze viervoeters, maar er zijn manieren om ze gemakkelijker door de spannende uurtjes te helpen. Essentiële oliën kunnen een grote rol spelen bij het kalmeren van onze maatjes.

Allereerst een waarschuwing: In dit artikel ga ik er van uit dat je 100% pure en natuurlijke oliën gebruikt. Gebruik nooit oliën met synthetische toevoegingen op dieren. Op jezelf kan ik ook niet aanraden, maar dieren zijn nog gevoeliger dan mensen en kunnen heftig reageren op synthetische bestanddelen. Wij gebruiken essentiële oliën van doTERRA. Je kunt ze hier bestellen of een workshop volgen.

Zo was een van onze nieuwe paarden enkele jaren terug enorm gestresst vanwege het vuurwerk. Onze paarden staan 24/7 buiten, maar ver weg van het vuurwerk. Toch konden ze de klappen horen en de flitsen in de verte zien en dat bezorgde hem veel stress. Toevallig had ik, toen ik ze ‘s avonds laat bezocht, een flesje lavendelolie in mijn broekzak. Varox, het paard in kwestie, was flink bezweet en liep heen en weer te banjeren. Ik liet hem aan het flesje ruiken. Hij bleef kalm, draaide zijn hoofd niet weg en gezien ik geen andere opties bij me had smeerde ik wat lavendel op de puntjes van zijn oren en liet hem er nog aan ruiken op mijn hand; dat liet hij gewillig toe. Het resultaat was al gauw een kalm, rustig stilstaand, gapend paard.

paard

Hoe kies je een olie?

Wanneer het om duidelijk fysieke klachten gaat zoals een verkoudheid of een wondje weet ik vrij snel welke oliën ik het beste kan inzetten om mijn paard te helpen. Als het om stress gaat is het een beetje een ander verhaal. Er zijn allerlei theorieën over hoe je kunt zien welke olie op een bepaald moment het beste werkt. Bij acute stress laat ik mijn paarden graag zelf kiezen. Voor honden en katten geldt eigenlijk hetzelfde. Dieren zijn erg gevoelig en weten zelf vaak goed wat ze nodig hebben.

hond

Kalmerende essentiële oliën

Wanneer het om een situatie gaat zoals hierboven bied ik graag een paar verschillende oliën om de beurt aan de dieren aan en laat hen aangeven waar ze een voorkeur voor hebben. Positieve seintjes kunnen onder andere zijn: gapen, likken en kauwen, zuchten, knipperen, oren ontspannen, meer willen ruiken of zelfs aan het flesje likken. In het geval van paarden zijn flemen, briesen of het hoofd laten zakken ook positieve signalen. De volgende oliën bezitten kalmerende bestanddelen waardoor wij, en onze viervoeters, rustiger en blijer worden.

 • Lavendel
 • doTERRA Serenity blend
 • Vetiver
 • Ylang ylang
 • Frankincense (wierook)
 • Cederhout
 • Sinaasappel

Hoe pas je de essentiële oliën toe?

Sommige dieren hebben een sterkere voorkeur dan andere en sommige dieren zullen gevoeliger reageren dan andere. Zo weet ik dat een van mijn merries lang niet alle oliën fijn vindt: de geuren zijn te sterk voor haar. Dus voor haar weet ik dat ik ze wat moet verdunnen met bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie.

Er zijn verschillende goede manieren om olie te gebruiken wanneer het gaat om de gemoedsrust van je dier, zoals bij angst voor vuurwerk. Let op! Dit is alléén een goede manier als je dier geen negatieve signalen geeft (weg lopen, hoofd weg draaien, hoofd omhoog, geen enkele interesse tonen enzovoorts).

 • Een druppel in je handpalm en deze aan je dier aanbieden; dit kan met iedere hierboven genoemde olie
 • Een druppel op je vingertop (al dan niet verdund) en deze vervolgens op de puntjes van beide oren aanbrengen en het liefst zachtjes een beetje inwrijven; ook dit kan met iedere hierboven genoemde olie
 • Voor paarden: een druppel tussen je handen wrijven, en vervolgens zachtjes boven de neusvleugels aanbrengen. De olie zal hij nu behoorlijk sterk ruiken voor een langere periode. Ontdek eerst of je paard een erg gevoelige neus heeft. Zo ja; doe het dan alleen als hij bijvoorbeeld te druk is om langer stil te staan om het uit je handen te ruiken of verdun de olie voor hem.
 • Voor dieren binnenshuis: enkele druppels in een diffuser (geen brandertje). Zet deze niet vlak naast de mand of voerbak van je dier, zodat je dier altijd de keuze heeft weg te blijven van de geur.
kat

Indien je de essentiële oliën bij honden, katten of andere kleine dieren gebruikt: verdun de oliën het liefst als je ze topicaal wilt gebruiken! Veel katten vinden de oliën sowieso te sterk als je ze vers of onverdund aanbiedt. Je kunt bij katten wel de diffuser aanzetten met enkele rustgevende oliën erin of op zijn favoriete ligplekjes een druppeltje doen. Gebruik een andere olie voor elke plek, zo kan je kat zelf kiezen.

In de blog ‘Essentiële oliën bij dieren’ kun je nog meer tips lezen over het gebruik van oliën bij huisdieren. Als je paarden hebt is de blog ‘3 must-have essentiële oliën bij paarden‘ het lezen waard!

Wil je meer weten over het gebruik van essentiële oliën bij dieren?
Volg dan eens een workshop! Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Rianne Dekker.

Jasmijn Noot