Hoe gebruik je essentiële oliën bij dieren?

Rianne Dekker | 21 Nov. 2016

De meeste mensen kennen essentiële oliën, ook wel etherische oliën, vooral van massages en geurbrandertjes. En als je al bekend bent met essentiële oliën, gebruik je ze waarschijnlijk vooral voor jezelf, familie en vrienden. Maar wist je dat je ze bij dieren ook prima kunt toepassen? Wel moet je dan goed opletten met de dosering. Ook verdragen sommige dieren, zoals katten, bepaalde oliën niet. In deze blog geef ik je een beknopt advies over het gebruik van de oliën bij dieren.

Allereerst een waarschuwing: In dit artikel ga ik er van uit dat je 100% pure en natuurlijke oliën gebruikt.  Gebruik nooit oliën met synthetische toevoegingen op dieren. Op jezelf kan ik ook niet aanraden, maar dieren zijn nog gevoeliger dan mensen en kunnen heftig reageren op synthetische bestanddelen.

In het algemeen kun je stellen dat je voor dieren dezelfde oliën kunt gebruiken als voor mensen bij vergelijkbare klachten. Heeft je dier een zwelling of allergische reactie? Dan is lavendel dus een geschikte olie. Bij buikpijn kun je pepermunt of venkel gebruiken bijvoorbeeld, net zoals je dat zelf zou doen. Let op: Voor katten gelden andere regels wat betreft gebruik en verdunning. Verderop in dit artikel staan die uitgelegd.

Hoeveel druppels mag mijn dier?

Allereerst hangt het af van welke olie je gebruikt. Zo zijn cassia, kaneel, oregano, thijm en kruidnagel typische ‘hete’ oliën. Deze moet je spaarzaam gebruiken en goed verdunnen met een draagolie voordat je ze gebruikt, omdat de kans op gevoeligheid zeer groot is. Andere oliën die je wellicht wil verdunnen zijn wintergroen, basilicum, pepermunt, citroengras en on guard. De overige oliën hoef je in principe niet te verdunnen, tenzij je dier een gevoelige huid heeft of je bij voorbaat extra voorzichtig wil zijn.

Het aantal druppels dat je gebruikt is meestal afhankelijk van het gewicht van je dier. Is hij ongeveer even zwaar als jij, dan gebruik je maximaal hetzelfde aantal druppels. Bij een lichter dier gebruik je minder en bij een zwaarder dier meer. Begin echter nooit met een maximale dosering (zie flesje), maar start met één of enkele druppel en bouw op indien je (meer) effect wilt.

Paarden zijn qua hoeveelheid wel een uitzondering als het gaat om het innemen van oliën. Ze hebben een relatief veel langer en efficiënter spijsverteringkanaal dan mensen, waardoor de opname van de oliën zeer goed is. Ook zijn het heel gevoelige dieren, waardoor ze vaak aan een kleinere dosis al genoeg hebben. Ook hier geldt: begin met weinig en bouw zo nodig op.

Hoe gebruik je de oliën?

Dwing een dier niet tot inname van essentiële oliën als het niet strikt noodzakelijk is. Het is een heftige smaak, sterke werking en dwang komt de ervaring van het dier niet ten goede. Je kunt beter een diffuser aanzetten of de olie op de vacht aanbrengen. Je kunt een druppeltje tussen de schouders doen of tussen je handen en daarna uitwrijven over de vacht. Op reflexpunten zoals puntjes van de oren of staart kun je de oliën ook gebruiken. Indien er lokale problemen zijn breng je de olie dan aan ter hoogte van het probleemgebied. Let wel op dat het een veilige, in te nemen olie is als het een plek is waar je huisdier met zijn tong bij kan.

Essentiële oliën bij katten

Met name katten zijn erg gevoelig voor essentiële oliën. Essentiële oliën bestaan uit verschillende soorten terpenen, dat zijn ‘chemische bestanddelen’ zoals dat heet. De lever van een kat is zeer slecht in het verwerken van ketonen, phenolen en een aantal monoterpenen. Gebruik geen oliën die hieruit bestaan. Melaleuca, citrusoliën en veel bomenoliën kun je het beste vermijden, of op zijn minst heel sterk verdunnen met een draagolie.

Wat mag wel? Frankincense, lavendel, citroengras, melisse, jasmijn, kamille en helichrysum zijn veilige oliën bijvoorbeeld. Ik verdun ze wel altijd, maar lang niet zoveel als ik met een ‘gevaarlijke’ olie zou doen. Je kunt een druppel mengen met een lepeltje gefractioneerde kokosolie of een andere plantaardige olie en dan met een pipetje een druppel aanbrengen op de gewenste plek. Je kunt ook een druppel tussen je handen wrijven en daarna je kat ermee aaien, net wat jij of je kat prettiger vindt.

Goed opletten

Het spreekt misschien voor zich, maar blijf altijd goed op je huisdier letten als je essentiële oliën gebruikt – net zoals je bij mensen doet. Twijfel bij afwijkend gedrag niet en raadpleeg een dierenarts.

Wil je meer weten over het gebruik van essentiële oliën bij dieren?
Bekijk de agenda voor een workshop bij jou in de buurt of neem contact met ons op!

Jasmijn Noot