Honden of katten allergie? Probeer dit eens!

door Elvira Noot | 10 feb 2018

Niezen, slijm in je keel en neus, brandende ogen, gapen, hoofdpijn of rode huid als je in de buurt van een kat of hond bent. Herken je het? Dan weet jij hoe het is om ergens op bezoek te zijn en een allergie aanval te hebben. Ontzettend vervelend om eerder weg te moeten gaan, het huis van een vriendin te mijden of je ontzettend rot te voelen en klaar voor bed te zijn na een kort bezoekje. Ik weet hoe het voelt en deel daarom dus met alle liefde wat voor mij de simpele oplossing was:

“Op een noodlottige dag gaf ik een workshop bij een vriendin in huis, een vriendin met een hele lieve kat. Na een half uur begon het gedonder en kon ik mijn ogen bijna niet meer open houden werd ontzettend moe, en ik had nog een uur te gaan. Gezien lavendel de enige olie was die ik bij me had, en ik wist dat deze bij de paarden en pollenallergieen gebruikt word, kon ik alleen maar verzinnen dat ik dat maar gauw moest proberen. De beste gok ooit, en ik zal je hieronder vertellen waarom. “

Meest gebruikte oliën

Lavendel

Lavendel olie is niet alleen verzachtend voor de huid en kalmerend maar het is vooral ook een natuurlijke antihistamine. Een allergie aanval ontstaat door een allergische reactie van jouw lichaam op een bepaalde stof waardoor je een overreactie van histamine aanmaakt. Lavendel essentiële olie is een natuurlijke antihistamine en zorgt er dus voor dat de histamine in jouw bloed gauw weer daalt (en je weer fatsoenlijk kunt ademen!).

Purify

Ook de ‘purify’ mix (van Doterra) is een ontzettend goede bij allergieën. Hieronder een overzicht van de olien die in deze mix zitten, en een beknopte samenvatting van hun effect:

– citroenschil: ontgiftend, tegen kriebelhoest, ondersteunt lymfe
– dennennaald: antiseptisch. ontgiftend, opent en ondersteunt luchtwegen, ontkracht sterke geuren
– citroengras: antiseptisch, antibacterieel, kalmeert luchtwegen, ontkracht sterke geuren, ontgiftend, gaat schimmels tegen, stimuleert bloedsomloop, koortsverlagend
– limoenschil: antiviraal, antibacterieel, koortsverlagend
– melaleuca (tea tree): antibacterieel, gaat schimmel tegen, ondersteund luchtwegen, antiseptisch
– koriander: ondersteunt luchtwegen, ontgiftend, ontkracht sterke geuren, stimuleert hormoonafscheiding, gaat schimmel tegen

Lees verder voor tips voor het gebruik van deze oliemix!

Tri-Ease

Ook Tri-ease is een veelgebruikte combi voor allergieën. Hierin zitten de volgende oliën:

  • Lavendel
  • Citroen
  • Pepermunt

Voor een uitleg hoe deze oliën bij een acute hooikoorts aanval ingezet kunnen worden, kun je terecht bij dit artikel

 

 

Toepassen

 

Direct Inademen

Een van de snelste en gemakkelijkste manieren om direct je allergie aanval voor een gezellig huisdier tegen te gaan is door één druppeltje lavendel olie op je vinger te doen en deze dan te verdelen boven je beide neusvleugels. Hierdoor adem je de lavendel  in (zonder al te sterk te prikkelen zoals zou gebeuren onder je neus) en gaat het zsm richting het benodigde gebied. Wanneer ik een aanval heb doe ik dit, en voel ik een enorm verschil, meestal letterlijk binnen een minuut!

innemen

Ook is de lavendel olie, mits van de juiste kwaliteit, veilig in te nemen. Lees hier meer over het kwaliteitsverschil van verschillende essentiële oliën

De gemakkelijkste manier bij allergieën is een druppeltje op je duim doen en deze vervolgens tegen je gehemelte aan te houden. Dit heeft voor veel mensen hetzelfde effect als het opsmeren naast de neus, voor sommigen sneller. Wees je ervan bewust dat lavendel vrij bitter smaakt.

De Tri-Ease combinatie is voor mensen met een heftigere reactie vaak nog effectiever vanwege de citroen olie en pepermunt die erin zitten die nog sneller de luchtwegen openen. Tri-Ease is ook in gelcapsules standaard verkrijgbaar en daardoor gemakkelijk inneembaar. Let wel: wil je direct effect, dan kun je de capsule beter meteen kapot bijten. Dit brengt een vrij heftige smaak met zich mee, maar is zeer effectief. 

Opsmeren

Gaat het met name om een irritatie van je huid, bijvoorbeeld na het aaien van de hond of kat? Smeer dan een druppeltje lavendel olie op de aangetaste huid. Dit brengt vaak direct verlichting van de pijn en jeuk en via de huid kan de olie nog steeds het lichaam en het bloed in om daar zijn oorlog tegen de histamine aan te gaan.

Let op: bij jonge kinderen is het nodig om de olie te verdunnen bij het aanbrengen.

Vernevelen

Zowel de Tri-Ease als een combi van de Purify en Lavendel zijn goed inzetbaar als je een diffuser (koude vernevelaar) hebt. Met name als je weet dat je bezoek krijgt met allergieën, of juist als je bezoek een hond of kat meebrengt is het slim een half uurtje van tevoren al de vernevelaar aan te zetten. Hierdoor kan de olie vast zijn werk bij jou doen en de lucht in de kamer opschonen voordat het bezoek arriveert.

Vul hem zoals aangegeven en voeg dan 3-4 druppels van de bovenstaande mixen toe (bij de mix purify/lavendel: 2 dr. purify op 1 dr. lavendel).

Je bent natuurlijk niet zomaar van je allergie af, maar je kunt wel weer wat vrijer door het leven en met plezier op bezoek bij een bevriende dierenliefhebber! 

Wil je de lavendel eens proberen voor je honden en/of katten allergie? Vraag dan een gratis proefflesje aan!
Jasmijn Noot