Wat is een essentiële olie?

De termen essentiële olie en etherische olie worden door elkaar heen gebruikt. Van oudsher wordt er in Nederland gebruikt gemaakt van de term etherische olie. Dit doelt op de vluchtigheid ervan. Door Amerikaanse invloeden nemen we meer en meer de term essentiële olie over. Dit komt van de Engelse term ‘essential oils’. Deze term verwijst naar het deel van de plant. Dit deel is volgens velen wat het meest essentiële deel van de plant vormt, namelijk het vluchtige aromatische deel wat zorgt voor de bescherming, opbouw en weerstand. Deze vluchtige aromatische componenten worden gevormd in de zogenaamde olieklieren en bestaan uit verschillende inhoudsstoffen die vaak zeer sterke antivirale, antibacteriële, antifungale eigenschappen bezitten. Lees ook eens de blog “Hoe werkt zo’n essentiële olie?

Wat maakt essentiële oliën uniek?

Essentiële oliën hebben een krachtige werking op zowel lichaam als geest. Niet alleen omdat ze zeer geconcentreerd zijn, maar ook omdat ons lichaam ze makkelijk herkent, opneemt en verspreidt. Dit gebeurt via geurwaarneming en daarnaast doordat een essentiële olie een specifieke werking op celniveau kan veroorzaken. Zo kan de werking van een cel worden gestimuleerd of juist afgeremd.

Wat doen essentiële oliën voor ons?

Pure en krachtige essentiële oliën kunnen voor een tal van fysieke en emotionele uitdagingen worden ingezet. Bij fysieke uitdagingen kun je bijvoorbeeld denken aan het versterken van het immuunsysteem, de ondersteuning van ons bewegingsapparaat of de luchtwegen. Zo worden ze vaak ingezet bij verkoudheden, of spier en gewrichtspijnen, maar ook bij huidirritatie, uitslag of bij het herstellen van een wond. Er zijn daarnaast ook hele goede resultaten te bereiken bij stress gerelateerde klachten zoals slaapproblemen, onrust en stemmingswisselingen. 

Nieuwsgierig geworden?

vraag een proefflesje aan zodat je kennis kunt maken met deze bijzondere kracht van de natuur

Hoe werkt zo’n essentiële olie?

We krijgen wel eens de vraag of essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd) nou echt werken. Het ruikt wel lekker maar of het echt therapeutische waarde heeft, daar zijn veel mensen toch nog niet van overtuigd. Graag willen we een tipje van de sluier oplichten over de invloed van essentiële oliën op ons systeem.