Franken-watnou?

Jasmijn Noot | 28 Nov 2017

Ja inderdaad Frankincense, ook wel bekend als boswelia of wierrook. Probeer dat maar eens tien keer snel achter elkaar te zeggen zonder er Frankenstein van te maken 😉 Ook al is de naam apart, wist je dat dit één van de meest bijzondere oliën ter wereld is? Het is ook wel één van de meest geliefde onder de olieliefhebbers. Waar komt deze krachtige olie vandaan? En hoe komt het dat de kwaliteit van de doTERRA essentiële frankincense olie zo goed is? Blijf aan de lijn, dan vertel ik je er meer over…

Lees in een ander blog de werkingen en toepassingen van deze geweldige natuurlijke celhersteller: Klik Hier

WAar komt Frankincense vandaan?

Waar wordt de beste frankincense etherische olie in de wereld vandaan gehaald? Uit een land waar je zeer waarschijnlijk bekend mee bent vanwege hun andere grote ‘export’, namelijk piraterij.  Iedereen heeft ondertussen het kaartje al gezien aan de zijkant dus het mysterie is er waarschijnlijk vanaf, we hebben het over Somalië. De frankincense van doterra waar wij o.a. gebruik van maken is compleet uniek en bevat drie verschillende harsen van de boswelia familie: carterii, frereana, en de sacra. Dit zorgt voor een bredere chemie waardoor de werking van de essentiele olie nog krachtiger is dan wanneer er maar één van deze drie in het potje zit. En niet alleen hebben ze drie verschillende frankincense oliën bij elkaar gedaan, ze gaan de extra mijl om ervoor te zorgen dat de hoogste kwaliteit hars gewonnen word. Waarom nou niet een land waar het klimaat en natuur wat liever zijn voor de flora?

De Boom

Op het moment dat een plant onder druk staat door de elementen om zich heen zoals de wind, temperatuur, zon, droogte, insecten en schimmels, moet het zich ontzettend gaan verdedigen. Een plant verdedigt zich door o.a. essentiële olie aan te maken. Hoe extremer de omstandigheden, hoe krachtiger vaak de essentiele olie.

Stel je nu eens voor, in een woestijn ontspruit midden in de brandende zon een klein plantje op rotsachtige ondergrond. Wanneer mensen hem proberen te cultiveren groeit er niks, deze plant kiest zelf zijn perfecte plek. Kilometers rondom is er geen water te vinden op of onder het oppervlakte. Veel dieren zoeken daar hun bescherming en trekken daar hun kracht uit de blaadjes en schors. De boom wordt aan alle kanten aangevallen en beschermt zich hier tegen door een substantie te creeëren die sterker is dan alle tegenwerkende elementen. Dat is deze krachtige hars die in olievorm ook zo waardevol is voor ons lichaam.

Duurzaamheid

Wat hebben veel Afrikaanse landen met waardevolle natuurlijke grondstoffen in gemeen? Precies, conflict en corruptie. Somalie met haar prachtige Boswelia bomen is daar geen uitzondering op. Frankincense is generaties lang de belangrijkste (legale) bron van inkomsten geweest van de lokale bevolking en er zijn meer dan genoeg handelaren die daar schandalig misbruik van maken.

Veel tussenhandelaren lichten de boeren op. Er wordt gemiddeld zeer weinig uitbetaald voor het winnen van deze kostbare essentiele olie en vaak wordt er zelfs helemaal niet betaald na levering. Uit wanhoop hebben deze arme mensen weinig andere opties behalve in te stemmen met voorwaarden die hun voorgelegd worden. Door de armoedige omstandigheden kun je je wellicht voorstellen dat het soms moeilijk is om duurzaam met het land en bomen om te gaan. Veel bomen worden leeggezogen en binnen zoveel jaar zullen die honderdjarige bomen doodgaan aan uitputting.

Doterra gaat enorm bijzonder om met de situatie. Het bedrijf werkt direct met de leiders van de verschillende regio’s en direct met de mensen die oogsten om goede, duurzame kwaliteit olie te kunnen aanschaffen zonder tussenpersoon. Hierdoor worden de boeren eerlijk uitbetaald. Hiernaast zorgt dit er ook voor dat de tussenhandelaren niet gaan sjoemelen met het product om meer olie te produceren voor minder geld en dus een grotere winst kunnen opstrijken.

Doterra is een samenwerking aangegaan met een specialist in het onderhouden van deze bijzondere boswelia bomen. Zij kijkt met de mensen mee die oogsten en leert ze nieuwe technieken en rotatie planningen aan om ervoor te zorgen dat we nog heel lang kunnen genieten van die geweldige frankincense essentiele olie. Bekijk de video om er meer over te horen.

Wanneer je dus een druppel uit een flesje frankincense in je hand laat vallen denk dan aan de bijzondere kracht die het bezit. Denk aan de reis die de olie heeft doorgemaakt vanuit somalië naar jou lichaam om daar zo effectief je gezondheid aan te pakken zoals het heeft gedaan voor die prachtige boom. 

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Vraag dan een proefflesje aan en ontvang gratis persoonlijke informatie en een heerlijke olie om uit te proberen.

Extraatje: DIY Witte Wolken Body Butter met Frankincense

Jasmijn Noot