Geurkaarsen – schadelijke kerstgeuren?

Margriet Noot | 16 Dec. 2016

Onlangs liep ik een reformzaak in om een kruidenmengseltje te kopen. Vanuit de frisse herfstlucht buiten voelde ik me bij het binnengaan van de winkel bijna bedwelmd door een sterke chemische lucht. We naderen de decemberfeesten en daarom had de winkel een enorme verscheidenheid aan geurkaarsen in de aanbieding. Ik kon nauwelijks geloven dat ik deze ervaring in een reformzaak had.

Chemische geuren

De chemische geuren van kaarsen zijn, net als die van allerlei andere producten zoals cosmetische producten, haarverzorgingsproducten, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers, niet onschadelijk. Ongeveer 95% van de chemicaliën die in synthetische geurstoffen worden gebruikt, worden uit petroleum gewonnen.

geuren

Onderzoek

In augustus 2016 publiceerde chemische geuren wetenschapper Dr. Anne Steinemann een onderzoek naar de impact van geurende producten op ons dagelijks leven. 34% van de ondervraagden gaf aan dat ze één of meer van de volgende klachten hebben na contact met producten met een (chemisch) geurtje: 16 % slijmvliesproblemen, 15 % migraine, 10 % huidklachten, 8 % astma aanvallen, 7 % neurologische problemen, 5 % cognitieve problemen, 5 % maag/darmklachten, 4 % cardiovasculaire problemen, 4 % immuunsysteem problemen en 1 % andere klachten.

En dit was niet het eerste onderzoek op dit vlak. Vraag je je af waarom bedrijven nog steeds synthetische geurstoffen gebruiken als die zo slecht voor onze gezondheid zijn? Simpel toch? Ze zijn goedkoop. Een chemische geur verbinden aan wat je maar wilt, kost bijna niets. Maar… alleen omdat je een geurtje lekker vindt, is het nog niet goed voor je.

Gezonde geuren

Er is een alternatief. Van oudsher werden essentiële oliën, ook wel etherische oliën, gebruikt om heerlijke geuren te creëren. En ook nu zijn essentiële oliën beschikbaar. Het is een investering, want om bijvoorbeeld één liter pure lavendelolie te maken is 100 tot 150 kilo aan bloeiende lavendeltoppen nodig. Maar dan heb je ook iets goeds waar je lang mee doet en wat bovendien je stemming positief kan beïnvloeden, je kan kalmeren of verfrissen naar gelang de olie. De fijnste manier om je huis lekker te laten geuren is met een diffuser of vernevelaar. Ze zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Het principe is dat het water met enkele druppels olie tot snelle trilling wordt gebracht zodat het gaat verdampen en de ruimte vult.

lavendel

Kwaliteit

Er is wel een grote verscheidenheid in kwaliteit tussen essentiële oliën. De meeste zijn helaas niet 100% zuiver. Als je een echt zuivere kwaliteit essentiële olie gebruikt, blijven de therapeutisch werkzame stoffen in de oliën bewaard (in tegenstelling tot in een brandertje) en komen zo je welzijn ten goede.

Geloof maar dat het bij ons lekker ruikt straks met Kerstmis! Misschien naar sinaasappel, kruidnagel en kaneel, of wierook met een snufje pepermunt, wie weet… En kaarsjes branden we ook, maar dan zonder geurtje.

Wil je meer weten over de kwaliteit en gezonde werking van essentiële oliën?

Kom dan eens naar een workshop! Bekijk de agenda voor locaties en data.

Jasmijn Noot