Goud, wierook en mirre – wat hebben essentiële oliën met Kerstmis te maken?

Margriet Noot | 24 Dec 2016

We kennen allemaal wel het Bijbelse verhaal van de drie oosterse wijzen (vaak koningen genoemd) die Jezus na zijn geboorte bezochten. Zij volgden de ster en kwamen zo bij het nieuwe koningskind. Als felicitatie brachten zij kostbare geschenken mee: goud, wierook en mirre. Dat goud kostbaar was en nog steeds is begrijpen we allemaal. Maar hoe zit het met wierook en mirre?

Wat is wierook?

Olibanumhars (de hars van de Boswelliaboom) wordt al meer dan 3000 jaar voor wierook gebruikt. De boomhars heeft lange tijd gezorgd voor een grote welvaart in Zuid-Arabië. Dit gebied werd om die reden Arabia Felix, het blije Arabië, genoemd. Tot in de twintigste eeuw was de Arabische wierook even kostbaar als goud. In vroegere tijden, ruim voor de jaartelling, werd het per karavaan of per schip tot aan India en het Middellandse Zeegebied vervoerd en verhandeld. De route werd bekend als de Frankincense trail (naar de Engelse benaming voor deze kostbare olie). Af en toe werden hele Boswelliabomen met wortel en al van het ene naar het andere land gevaren.

Het winnen van de olie gaat als volgt: een boom van circa drie tot vier jaar oud wordt ingesneden. Dit houdt in dat een klein deel van de boomstam van zijn schors wordt ontdaan. Op die plaats vormt hars zich als witte druppels. De druppels verharden tot kristallen en worden met een mes van de boomwond geschraapt en verzameld. Dit is de meest zuivere wierook. Stoomdistillatie van deze hars geeft een lichtgele olie met een houtige, fruitige, peperachtige geur.

frankincense

Vloeibaar goud

Van oudsher werd de wierookolie, of frankincense, gebruikt voor het reinigen van tempels en kerken, voor reiniging na een geboorte, voor genezing van wonden, herstel van littekenweefsel, darmontsteking en verlichting voor de luchtwegen.
Niet voor niets wordt wierookolie ‘vloeibaar goud’ genoemd. In de wereld van essentiële oliën noemen we haar de koning der oliën, omdat de werking zo veelzijdig en diepgaand is. Wil je de helende kracht van deze olie ervaren, zorg dan dat je de meest zuivere kwaliteit hebt, en bederf die niet door hem te verbranden in bijvoorbeeld een oliebrandertje.

Eigenschappen van frankincense

Wierookolie is antiseptisch, antibacterieel en ontstekingsremmend. Wellicht de meest bijzondere eigenschap van wierookolie is dat ze doordringt in de wand van onze cellen en daardoor op celniveau herstel teweeg kan brengen. Steeds meer wordt zij daarom ingezet bij zenuw- en auto-immuunziekten. Ook kan wierookolie als een van de weinige essentiële oliën de bloed-hersenbarrière doordringen, waardoor de therapeutische eigenschappen ook positief effect kunnen hebben op de hypofyse, hypothalamus en pijnappelklier bijvoorbeeld.

Enkele toepassingen van de zuiverste wierookolie

 • Doe enkele druppels olie in een vernevelaar bij verkoudheid of griep. Evenzo bij depressiviteit.
 • Inhaleer of doe een druppel onder je tong tegen slijmvorming bij astma of andere luchtwegproblemen.
 • Doe een paar druppels op je kussen om beter te slapen.
 • Meng 6 druppels wierookolie (vaak frankincense genoemd) met 12 druppels gefractioneerde kokosolie en breng aan op de geïrriteerde, jeukende of ontstoken huid (ook te gebruiken voor zwemmerseczeem).
 • Doe een paar druppels in je favoriete crème en gebruik dagelijks voor een gezonde huid.
 • Doe een druppel onder je tong als je moeite hebt met focussen.

Wat is mirre?

Mirre is een gomhars, net als olibanum. Zij wordt gewonnen uit verschillende bomen van de mirrefamilie. Zowel de Mirreboom als de Boswelliaboom groeien op droge, zand- of rotsachtige grond, vaak op hellingen en bij een afgrond, waardoor het niet makkelijk is de hars te verkrijgen. De ruwe hars wordt bewerkt door middel van stoomdestillatie. Het eindresultaat is een dikke lichtgele olie met een warme, kruidige, zoetige en enigszins rokerige geur.

Eigenschappen van mirre

Mirreolie is anti-infectueus, ontstekingsremmend, antiseptisch, samentrekkend en versterkend. Ook wordt zij ingezet bij de behandeling van auto-immuunziekten en geslachtsziekten.

myrrh

Enkele toepassingen van de zuiverste mirreolie

 • Doe enkele druppels olie in een vernevelaar bij verkoudheid of griep. Evenzo bij depressiviteit.
 • Breng bij schildklierproblemen dagelijks 2-3 druppels Mirreolie aan op het gebied van de schildklier.
 • Breng dagelijks aan op het gebied van een schimmelinfectie zoals zwemmerseczeem.
 • Doe 1-2 druppels in een bodempje water en spoel de mond om het tandvlees gezond te houden.
 • Doe een paar druppels in je favoriete crème en gebruik dagelijks voor een gezonde huid.
 • Breng een paar druppels op de buik aan bij buikklachten of diarree.
 • Breng een paar druppels olie aan op aambeien voor samentrekking en herstel.

Zoals je ziet hebben deze oliën deels gelijksoortige eigenschappen en kun je hun werking versterken door ze samen te gebruiken.

Slimme jongens

Al met al wisten die wijzen wel wat ze meebrachten voor het babytje Jezus. Kostbare geschenken van moeder aarde. Welke jonge ouders zouden deze waardevolle oliën niet graag in hun medicijnkastje hebben?!

Voorzichtig

Controleer altijd de kwaliteit van een essentiële olie voordat je haar op je huid of inwendig gebruikt. Wij van Schooled by Nature gebruiken de oliën van doTERRA, omdat de kwaliteit hoog en consistent is en de oliën geen toevoegingen bevatten.

Wil je meer weten over de vele mogelijkheden van frankincense en mirre? Meld je dan aan voor een workshop en leer meer over deze en andere waardevolle oliën.

AANBIEDING: 15 ml Frankincense + gratis consult & uitleg bij een Home Essentials starterspakket!

Jasmijn Noot