Hoe werkt zo’n Essentiële Olie?

Madelon Muns | 20 Nov. 2016

We krijgen wel eens de vraag of essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd) nou echt werken. Het ruikt wel lekker maar of het echt therapeutische waarde heeft, daar zijn veel mensen toch nog niet van overtuigd. Graag willen we een tipje van de sluier oplichten over de invloed van essentiële oliën op ons systeem. Daarvoor zullen we kort ingaan op wat een essentiële olie is, hoe een olie wordt opgenomen en tot slot wat het werkingsgebied van een olie bepaalt.

Welk deel van de plant is het?

Eerst de vraag wat een etherische of essentiële olie nu precies is. De meeste mensen weten wel dat het gaat om het aromatische vluchtige deel van de plant. Maar ja, wat is dat dan precies?

Nagenoeg iedere plant is in het bezit van olieklieren. Vaak zijn die met het blote oog niet te zien maar wel te ruiken. Wanneer je bijvoorbeeld met je vingers over een muntblad wrijft, ruik je de essentiële olie. Deze essentiële olie is opgebouwd uit verschillende inhoudsstoffen en inhoudsstoffen zijn natuurlijke scheikundige verbindingen. Zo’n combinatie van inhoudsstoffen vormt een essentiële olie en zorgt ervoor dat de plant beschermd wordt tegen bijvoorbeeld schimmels, bacteriën, virussen en insecten. Daarnaast zorgt zij voor de opbouw en het herstel van een plant. Bijvoorbeeld wanneer een plant beschadigd is.

olieklieren -blauw- op een pepermunt blad (extreem uitvergroot)

Elk stofje zijn specialiteit

Iedere inhoudsstof heeft, als het ware, zijn eigen specialiteit. De één is antiseptisch en antibacterieel en de andere is zuiverend, stimulerend, slijmoplossend of krampstillend. Een inhoudsstof heeft één of meerdere specifieke eigenschappen. Daarnaast hebben ze ieder een voorkeur voor communicatie met bepaalde cellen. Dat gebeurt op twee manieren, namelijk:

  1. Het veranderen van celeigenschappen. Een inhoudsstof (of een combinatie van inhoudsstoffen) kan een cel harder of minder hard laten werken.

 

      2. Het aangaan van een wisselwerking die hoort bij een bepaalde cel. Met andere woorden, ze gaan een verbinding aan met cellen met een specifieke functie.

Inhoudsstof A spreekt de taal van bijvoorbeeld spiercellen en inhoudsstof B spreekt de taal die verstaan wordt door zenuw- en hersencellen. Hierdoor kan een essentiële olie (die dus bestaat uit een combinatie van inhoudsstoffen) zorgen voor een ontspannende werking op de spieren maar heeft ook een invloed op onze stemming waardoor we bijvoorbeeld minder in ons hoofd zitten.

Dat maakt dat een combinatie van inhoudsstoffen, de essentiële olie, vaak meer dan één werkingsgebied heeft. Zo werkt Rozemarijn bijvoorbeeld op de luchtwegen, spieren en gewrichten, (lage) bloeddruk én de psyche. Met andere woorden: iedere essentiële olie heeft een sleutel die past op bepaalde celstructuren. Deze celstructuren worden door de (combinatie van) inhoudsstoffen beïnvloed om harder of juist minder hard te werken.

Een essentiële olie heeft dus een therapeutische werking omdat de inhoudsstoffen een wisselwerking met onze cellen aangaan. Iedere inhoudsstof heeft zijn eigen specifieke werking en de combinatie van inhoudsstoffen bepaalt het werkingsgebied van een essentiële olie.

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.