Hoofdpijn – waar komt het door en wat kun je er aan doen?

Margreet de Wolff | 7 Feb 2017

Heerlijk weekend? O, nee, hoofdpijn. Rustig avondje? Helaas vergalt: hoofdpijn. Langzaam wakker worden? Hmm, zeurende hoofdpijn, wat een begin van de dag… Hoofdpijn, wat kun je daaraan doen? Of beter, hoe kun je het voorkomen? Lees het in mijn nieuwste blog.

Hoofdpijn

Zodra ik iets van hoofdpijn voel opkomen, gebruik ik de olie van de samenstelling PastTense en mijn hoofdpijn verdwijnt dan direct. PastTense is een samengestelde essentiële olie van doTERRA en bevat ontspannende oliën, maar ook oliën die een verkoelend effect op de huid hebben. De geur is muntachtig, fris en kruidig. Mocht je erg vaak hoofdpijn hebben, dan is het goed om verder te lezen.

Er is geen eenduidige oorzaak van hoofdpijn. Hoofdpijn is veeleer een symptoom dan een op zichzelf staande ziekte. Het is belangrijk om te achterhalen waar de hoofdpijn vandaan komt of mee te maken heeft. Dit is niet altijd even eenvoudig. Je kunt daarvoor een hoofdpijndagboekje gebruiken om er achter te komen wat het zou kunnen zijn. Zomaar even een greep van verschillende uitlokkende factoren en hoofdpijnen staan hieronder beschreven.

Hormonale schommelingen

Hoofdpijn kan met hormonale schommelingen te maken hebben. Bij vrouwen is dat doordat de oestrogeenspiegel dan daalt in het bloed. Je merkt dat, doordat je hoofdpijn op een bepaald moment in je menstruatiecyclus voorkomt of juist in de menopauze optreedt. Voor deze hoofdpijn is het goed om Phytoestrogen capsules te slikken.  Deze capsules bootsen de effecten van oestrogeen in het lichaam na, waardoor de oestrogeenbalans beter in stand blijft. Scharleiolie (clary sage) en de olie van de samenstelling voor vrouwen (Clary Calm van doTERRA) zorgen ook voor een stabiele hormoonbalans. Het is goed om deze producten te gebruiken om zulke hoofdpijn te voorkomen. Mocht de hoofdpijn toch opkomen dan kun je Lavendel en Rozemarijn gebruiken om de pijn te verzachten en de spanning te verminderen. (Let wel: tijdens zwangerschap voorzichtig en zeker verdund oliën gebruiken die effect hebben op het hormoonstelsel. Vaak heb je dan ook geen last van deze hoofdpijn, omdat door de zwangerschap de hormonale balans anders is).

Stress

Hoofdpijn kan uitgelokt worden door stress. Als je dit ervaart, dan is het goed om de stress aan te pakken. Hiertoe kunnen verschillende oliën bijdragen, bijvoorbeeld lavendel. Pepermunt is goed te gebruiken tegen de pijn. Je kunt de oliën op beide slapen aanbrengen en op de rand van de haargrens van je voorhoofd. Je kunt dat regelmatig herhalen totdat de hoofdpijn verdwenen is. Het beste is om  de oorzaak van stress op te sporen en er iets aan te doen.

Een regelmatig leven met een gezonde leefstijl staat daarbij voorop:

  • Gezond eten
  • Genoeg bewegen
  • Genoeg slapen
  • Zorgen voor frisse lucht
  • Voldoende ontspanning

Om deze gezonde leefstijl te ondersteunen zijn de supplementen van doTERRA goed. Ze zijn op een volledig natuurlijke basis en in de juiste samenstelling gemaakt zodat je lichaam opneemt wat het nodig heeft. Synthetische producten zijn weliswaar goedkoper, maar daar neemt je lichaam bijna niets van op en dan plas je alles weer uit. Life Long Vitality en Daily Nutriënt bevatten de ideale combinaties van vitaminen, mineralen, omega’s en andere essentiële voedingsstoffen. Lees hier meer over deze voedingssupplementen. Een lichaam zonder tekorten zal niet snel symptomen geven.

Laat bij frequente hoofdpijn de volgende middelen staan: cafeïne, alcohol, aspartaam ( vaak als suikervervanger gebruikt in light producten en frisdrank), pinda’s. Sommige soorten kaas kunnen ook invloed op hoofdpijn hebben.

Te lage bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel kan ook hoofdpijn geven. Je kunt die krijgen door teveel suikers in je voeding. Als reactie daarop moet je lichaam insuline afgeven. Je verteert deze suikers te snel en dan komt er teveel insuline in je bloed hetgeen leidt tot een te lage bloedsuikerspiegel. Zo krijg je het gevoel dat je trek hebt, je hebt de neiging weer iets te eten en zo blijf je in dit cirkeltje. Mijn advies zou zijn om eens goed naar je voedingspatroon te gaan kijken: zorg in ieder geval voor veel verse groenten en fruit, gebruik geen suiker.

Als ondersteunende olie voor deze hoofdpijn is de samenstelling OnGuard een goede keuze.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt veel voor. De hoofdpijn zit aan weerszijden van het hoofd en is een drukkende, klemmende pijn. Dit kan het gevoel geven dat er een band om het hoofd zit. Vaak komt de pijn uit de nek opzetten en de schouders kunnen pijnlijk zijn. De olie van de samenstelling Deep Blue kun je hiervoor goed gebruiken. Masseer dat in op de pijnlijke spieren en in je nek.

Migraine

Migraine is een ontregeling van het zenuwstelsel: eerst vernauwen de bloedvaten in de hersenen en daarna verwijden ze zich, dit geeft de hoofdpijn. Ook daarbij is het goed om uit te vinden wat de migraine veroorzaakt. Gericht op die oorzaak kun je dan een olie gebruiken en/of je leefstijl aanpassen.

Bij stress werkt lavendel goed en er zijn mensen die daarmee voorkomen dat de migraine doorzet. Frankincense is een olie die kalmerend werkt op de hersenen en is voor deze hoofdpijn een goede keuze. Je kunt een druppel op je duim doen en deze tegen je monddak (gehemelte) aanhouden.

Basilicum is ook een goede keuze bij migraine. Bij misselijkheid of overgeven is het raadzaam om de samengestelde olie DigestZen te gebruiken om je maag te kalmeren.

Je leest het: hoofdpijn is heel veelzijdig. En er zijn verschillende oliën die je hierbij kunnen ondersteunen. Succes bij je zoektocht om te achterhalen wat hiervan een uitlokkende factor kan zijn. Lukt het niet om die te achterhalen, dan is het goed om naar een arts te gaan. Er zijn nog meer redenen waardoor je hoofdpijn kan krijgen die uit bloedonderzoek en dergelijke tevoorschijn kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede.

Mocht je nog meer willen weten of andere vragen hebben, kom dan eens naar een workshop!

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot