Hooikoorts de Baas!

Margriet Noot | 22 Apr. 2017

De lente is alweer begonnen! En we hebben een zachte, vroege start. Heerlijk! Maar voor sommigen betekent dat ook: pollen! Ineens veel pollen in de lucht. Ik heb het genies en gesnotter om mij heen al gehoord en gezien. Gelukkig kun je op een natuurlijke wijze veel aan hooikoorts en andere inhalatie-allergieën doen, en wel met essentiële oliën.

De 3 oliën

Toen mijn zoon 2 jaar geleden in de bergen van Oostenrijk een heel heftige allergie-aanval had en niet meer kon stoppen met niesen, liep er gelukkig iemand naast hem die capsules met essentiële oliën op zak had. Hij gaf hem een pilletje, genaamd TriEase en zei: ‘Als je het snelste resultaat wilt, moet je hem doorbijten…´ Dat deed hij. Een explosie van lavendel, pepermunt en citroen in zijn mond, en binnen seconden was de aanval voorbij. Nu weet hij het: begint hij te niesen, kriebelen, snotteren enz., dan doet hij 2 druppels lavendelolie, 2 druppels pepermuntolie en 2 druppels citroenolie in een beetje water. Innemen en… onmiddellijk resultaat.

 

Histamine & Hooikoorts

Hooikoorts en de symptomen daarvan zijn niet direct een allergische reactie op de pollen die in de lucht aanwezig zijn. Maar eigenlijk is het een allergische reactie op de histamine die wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie. Mensen met een sterkere gevoeligheid voor histamine hebben dus meer last van de symptomen van hooikoorts.

Hoe ga je dan histamine aanmaak tegen om zo de symptomen te verminderen? Vaak wordt er een anti-histamine pilletje geslikt. Nu is Lavendel een natuurlijk anti-histamine. Het innemen van Lavendel tijdens een hooikoorts aanval heeft dus direct effect op het niveau van histamine in het lichaam. En dus direct zichtbaar effect op de symptomen daarvan.

 

Andere allergie

Mijn dochter heeft ontdekt dat de oliën ook goed helpen bij haar allergie voor bepaalde huisdieren, zoals hond of kat. Als ze ergens op bezoek gaat, waar zo’n dier is, neemt ze al iets in. Het lijkt of de lavendel, die bekend staat als anti-histamine, voor haar de voornaamste is. Vaak is het voldoende om wat lavendelolie rond de neusvleugels aan te brengen. En ook bij alleen de pepermunt heeft ze al eens baat gehad.

Vernevelaar

Tenslotte kun je thuis ook gebruik maken van een vernevelaar. Bv. nu de pollen ook weer binnen komen of als er mensen op bezoek komen van wie je weet dat ze niet tegen je huisdier kunnen. Je kunt bovengenoemde 3 oliën in de vernevelaar doen. 

Wil je nog meer weten over de drie wonderbaarlijke huis-, tuin- en keukenoliën, lavendel, pepermunt en citroen? Kom naar een van onze workshops!

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Lees dan meer blogs 

Jasmijn Noot