Lekker slapen, gezond weer op

Madelon Muns | 10 Jan 2017

Lekker slapen en gezond weer op? Het lijkt zo normaal, maar één op de drie Nederlanders kampen met slaapproblemen. Dat kunnen zowel inslaap-,  als doorslaapproblemen zijn.

Wat houdt ons uit onze slaap?

Naast lichamelijke ongemakken, zoals ademhalingsstoornissen en pijn, kunnen ook medicijnen en andere stimulerende stoffen zoals cafeïne en alcohol de slaap beïnvloeden. Echter, stress blijft toch wel de belangrijkste reden waarom mensen de slaap niet kunnen vatten. We zitten te veel in ons hoofd met alle gevolgen van dien.

Onderzoeken

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van aromatherapie een positief effect heeft op de slaapkwaliteit. Zo zijn aan 65 kankerpatiënten over een periode van dertien weken inhalatiesticks (een inhalatieapparaatje met etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd) uitgereikt. Na dertien weken gaf 92% van de patiënten aan door te willen gaan met het gebruik van de aromastick vanwege de positieve effecten. De patiënten konden een keuze maken uit lavendel, sandelhout, frankincense, bergamot en mandarijn.

In een ander onderzoek zijn aromapleisters (pleisters waarop etherische oliën gedruppeld kunnen worden) aan een groep studenten met slaapproblemen, uitgereikt. Gedurende vijf dagen werden de pleisters voor het slapen gaan gebruikt. De placebogroep kreeg een aromapleister zonder etherische olie. De kwaliteit van slaap van de groep met aromapleister met lavendel etherische olie was beter dan die van de groep zonder etherische olie. Daarnaast werd de groep met etherische olie uitgeruster wakker.

Keer op keer geven onderzoeken aan dat het gebruik van etherische oliën een positief effect  heeft op de kwaliteit van onze slaap. Waarom zouden we dit cadeautje van moeder natuur niet vaker inzetten om tot rust te komen en overprikkeling tegen te gaan?

Welke etherische oliën gebruik je?

Er zijn verschillende manieren om de oliën in te zetten. Om goed te kunnen slapen, kun je het beste kiezen voor oliën die een sedatief of slaapbevorderend effect hebben. Met name de etherische oliën met een hoog percentage aan esters en linalol (alcohol) zijn daarvoor erg geschikt. Denk hierbij aan lavendel, petitgrain, scharlei en niet te vergeten de roomse kamille. Daarnaast zijn er ook oliën die uitermate grondend (aardend) werken. Dit zijn met name de oliën die uit gommen en harsen, hout en wortels voortkomen zoals de frankincense, sandelhout, mirre, vetiver en cederhout. Maak een keuze uit drie of vier van deze oliën. Die aromasamenstelling kun je dan in meerdere producten gebruiken.

Hieronder vind je drie aromatische voorbeelden om je slaapkwaliteit te verbeteren. In dit geval maken we de keuze voor de volgende samenstelling. (Weet dat je uit de bovenstaande oliën een samenstelling naar eigen voorkeur kunt maken.)

Aromasamenstelling

  • 10 druppels lavendel
  • 10 druppels scharlei
  • 10 druppels vetiver
  • 10 druppels cederhout

Bewaar die samenstelling in een donker glazen flesje.

1. Aromatherapeutisch bad

Epsomzout verlicht pijn, werkt ontgiftend en werkt ontkrampend bij stress, klachten die voortkomen uit spanning zoals hoofdpijn en buikkrampen. Het is heel goed in te zetten voor een ontspannend bad bij overprikkeling en slapeloosheid.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram epsomzout
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 15 druppels van de aromasamenstelling

Doe vijftien druppels van de aromasamenstelling in de plantaardige olie en voeg dit toe aan het epsomzout. Dit mengsel goed schudden voordat je het aan het bad toevoegt. Neem minimaal twintig minuten de tijd voor dit bad en droog je na het bad niet af, maar sla een badjas om je heen zodat het epsomzout de tijd heeft om in te trekken.

bad

2. Aromatische inwrijfolie

Wat heb je nodig?

  • 50 ml sesamolie
  • 30 druppels aromasamenstelling

Voeg de aromasamenstelling toe aan de sesamolie. Sesamolie werkt verwarmend en heeft een rustgevend effect. Gebruik deze samenstelling na een warme douche, voordat je in bed stapt.

3.Diffuser

Zet een diffuser in je slaapkamer. Doe vervolgens één tot vier druppels in de diffuser ongeveer vijftien à dertig minuten voordat je gaat slapen. Je kunt de diffuser uitzetten als je gaat slapen of aanlaten wanneer je een apparaat hebt dat vanzelf afslaat na een bepaalde tijd.

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. 18 januari in Tilburg bijvoorbeeld!

Bronvermelding

Het gebruik van aromasticks: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26850806
Het effect van lavendel op slaapkwaliteit: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26133206

Jasmijn Noot