Luizenvrij het leven door

Margreet de Wolff | 10 Dec. 2016

Hoofdluis, bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. En als je ze zelf niet krijgt, dan krijgen je kinderen de kriebelende beestjes wel! Je kunt luizen op verschillende manieren weg krijgen en er voor zorgen dat ze je in de toekomst ook niet meer zo lekker vinden. In deze blog geef ik een aantal tips om hoofdluis weg te krijgen op een manier die geheel natuurlijk is.

Luizen, wat zijn dat?

Luizen zijn parasieten die graag op plaatsen met haar zitten en op je warme lichaam verblijven. Ze zijn drie millimeter groot. De luizen voeden zich met jouw bloed. Ze maken kleine gaatjes in je huid en zuigen het bloed op. Ze spugen slijm om ervoor te zorgen dat het bloed niet zo snel stolt. Dit slijm kan zorgen voor een allergische reactie en dat geeft dan jeuk. Je kunt daar rode pukkeltjes van op je hoofdhuid, nek en schouders krijgen. Je kunt ze het makkelijkste zien achter je oren en achterin de nek. Een volwassen luis legt neetjes. Deze neten zitten vastgeplakt aan een haar en zien eruit als grijs witte ovale bolletjes. Na 6-9 dagen komen daar luizen uit en de vrouwtjes kunnen na 7-10 dagen weer neetjes/eitjes leggen.

hoofdluis

Wat een irritante beestjes. Hoe kom je er vanaf?

Als jij net degene bent die lekker ruikt voor de luis, dan word je makkelijk besmet. Dit kan via de jas van iemand zijn die luizen heeft. De luis loopt dan over naar jouw jas en op het moment dat jij je jas weer aantrekt, vindt de luis een gastheer of gastvrouw. Ook jammer dat de luis van schoon haar houdt. En met super vies haar rondlopen is geen optie. Dus wat kun je er tegen doen?

Vroeger werden je haren eraf geschoren, gelukkig hoeft dat niet meer. Er kwamen allerlei middeltjes op de markt die vaak nu na langere tijd niet meer helpen tegen de luizen. Kammen met een ijzeren kammetje dat fijner is dan het plastic kammetje, haalt ook de neten uit je haar en als je dit frequent doet helpt het. En er is nog een natuurlijke manier om er vanaf te komen.

Essentiële oliën

Essentiële oliën helpen tegen luizen. Er zijn een aantal soorten olie die je hiervoor kunt gebruiken. Dus mocht jij nu net niet goed op een bepaalde olie reageren, dan kun je een andere nemen.

Oliën waar luizen niet van houden zijn: arborvitae (levensboomolie), cederhout, kaneel (cinnamon), kruidnagel (clove), melaleuca (oftewel theeboomolie), eucalyptus, geranium, lavendel, oregano, rozemarijn, thijm, Zendocrine (ontgiftigingssamenstelling), Citrus Bliss (verkwikkende samenstelling) en Terrashield (insectenwerende samenstelling).

Let op dat niet al deze oliën bij zwangerschap gebruikt mogen worden. Cederhout, kruidnagel en terra shield moet je verdunnen. Zendocrine en oregano moet je zwaar verdunnen. Kaneel, rozemarijn en tijm mag je niet gebruiken.

Eerste keus

Een van de goedkopere oliën is melaleuca. Voor veel mensen is deze olie dan ook een eerste keus. Bij een luizenplaag kun je drie keer per dag een aantal druppels inmasseren op je hoofdhuid en onder het holletje van je voeten wrijven (op die plaats wordt olie makkelijk opgenomen in het bloed en via het bloed komt het bij de plek van bestemming). Je kunt de olie aan je shampoo toevoegen om de luizen weg te houden, de luizen zullen je nu niet lekker meer vinden ruiken en een ommetje maken. En dit geldt ook voor de andere opties van oliën.

Lavendel werkt iets minder sterk, maar als je lavendel met melaleuca vermengt versterken ze elkaar. Bovendien werkt lavendel verzachtend op de hoofdhuid en helpt het dus tegen de jeuk. Melaleuca, lavendel, rozemarijn en Terrashield kun je puur gebruiken.

Wanneer moet je essentiële oliën verdunnen?

Tussen de suggesties staan een aantal ‘hete’ oliën, deze moet je verdunnen voordat je ze opsmeert of inmasseert. Je kunt ze verdunnen met een zuivere draagolie, bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie. Bij volwassenen hoef je alleen de oliën waarbij sterkere verdunningen aangeraden wordt, te verdunnen. Ik ga er voor het gemak even van uit dat je de tips in deze blog vooral voor kinderen nodig hebt. Een beetje verdunnen (1:1) moet je: arborvitae, cederhout, eucalyptus, geranium, Zendocrine en Citrus Bliss. Nog hetere oliën moeten zwaarder verdund worden (1:3 of 1:4) en dat zijn in dit geval: kaneel, kruidnagel, oregano en tijm.

Koken

Naast al het insmeren kun je ook koken met de oliën die hier ook geschikt voor zijn. Op die manier werk je vanuit allerlei kanten om het luizenprobleem te verminderen, zo ook van binnenuit. Let er wel op dat de hete oliën ook sterk in smaak zijn en dat een minuscule hoeveelheid al voldoet, bijvoorbeeld een tipje van een satéprikkertje.

koken

Tot slot

Ben je erg gevoelig voor luizen dan is het een goed idee om te variëren met de oliën. En voor eenieder die vrij van luizen wil blijven? Voeg één van deze oliën toe aan je shampoo, dan willen ze niet bij je zijn.

Heb je hierover nog vragen, neem dan contact met één van ons op. Allemaal luizenvrij haar toegewenst!

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot