3 manieren om te ondersteunen bij verkoudheid en griep

Madelon Muns | 22 Nov. 2016

Nu de dagen weer korter zijn geworden en de temperatuur winterse waarden heeft bereikt, is het seizoen van verkoudheid en griep weer in aantocht. Misschien herken het wel; je voelt je ’s avonds wat vermoeid en je neus begint te prikkelen. ’s Nachts krijg je keelpijn en de volgende dag is de verkoudheid een feit. Een verkoudheid is over het algemeen minder heftig dan griep. Maar toch kan ook een verkoudheid problemen geven als dit te lang aanhoudt. Lees in dit artikel hoe je op een natuurlijke manier verkoudheid en griep de baas kan blijven.

Wist je dat virussen zich graag via kleine druppeltjes in de lucht verspreiden? Maar ook via zoiets als een deurknop of een toetsenbord. Hoe meer mensen bij elkaar zitten, hoe makkelijker een virus zich verspreidt. Er zijn wel 200 virussen die de neus kunnen verstoppen en keelpijn kunnen veroorzaken. Een goeie afweer helpt je om er snel weer bovenop te komen.

Binnen de aromatherapie zijn er effectieve manieren om jezelf een steuntje in de rug te geven. Er zijn  oliën met antibacteriële en antivirale eigenschappen en de weerstand ondersteunen. Daarnaast zijn er ook oliën die goed kunnen ondersteunen bij luchtwegklachten zoals keelpijn.

* Stoombadje met essentiële oliën 

Je kunt hier bijvoorbeeld bij denken aan een stoombadje met tijm, eucalyptus en pepermunt. Doe daarvoor heet water in een grote schaal met 5 druppels etherische olie. Leg een grote handdoek over het hoofd en de schaal zodat de damp niet kan ontsnappen. Adem vervolgens een minuut of vijf de opstijgende stoom in.

  • Tijm (2 druppels): werkt antibacterieel, antiviraal en antimicrobieel op de luchtwegen. Zij wordt met name ingezet bij verkoudheden en bronchitis en werkt daarbij slijmoplossend en slijmuitdrijvend.
  • Eucalyptus (2 druppels): werkt antibacterieel, anti-infectieus en antiviraal. Zij wordt met name ingezet bij neusverkoudheden, hoesten en griep en werkt ook slijmoplossend en slijmuitdrijvend.
  • Pepermunt (1 druppel): deze olie heeft ook antibacteriële, antivirale eigenschappen. Maar werkt daarnaast nog anti-spasmodisch waardoor de luchtwegen meer ontspannen. Hierdoor is het goed in te zetten bij benauwdheid en neusverkoudheid, en heelt het infecties.

*) alleen geschikt voor volwassenen

Verwarmende inwrijfolie

Ook zou je 13 tot 16 druppels gelijke delen etherische oliën toe kunnen toevoegen aan 15 ml inwrijfolie, zoals een verwarmende sesamolie. Het inwrijven van het borst- en longgebied geeft een verwarmende en omhullende sensatie. In plaats van de pepermunt (verkoelende werking) voeg je dan een beschermende samenstelling toe met onder andere kruidnagel, kaneel en wilde sinaasappel.

Honing bij keelpijn

Wanneer de keel opspeelt bij verkoudheid kan een lepeltje honing met één druppel citroenolie heel verzachtend werken. Zorg dat je de honing langzaam doorslikt zodat het de tijd heeft om langs de slijmvliezen te sijpelen. Dit advies geldt overigens alleen voor essentiële olien die volkomen zuiver en voldoende krachtig zijn, en het liefst CPTG gecertificeerd.

Hoe dan ook: in tijden van griep en verkoudheid heeft je lichaam wat extra zorg, rust en warmte nodig. De rust zal je jezelf moeten geven. De extra zorg en warmte zullen de oliën je een handje bij helpen.

Wil je meer weten? Kom dan eens naar een workshop bij jou in de buurt.

Jasmijn Noot