6 signalen om te checken of jouw essentiële olie nep is

Christiaan Noot | 27 Feb 2017

Dagelijks maak ik gebruik van essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd. Van het verzachten van een simpele hoofdpijn of verkoudheid tot de wat ernstigere nekblessure die ik een aantal maanden geleden opliep tijdens het sporten. Ik denk dat ik nooit eerder zo dankbaar was voor m’n natuurlijke huisapotheekje. Iedereen kan een essentiële olie kopen, maar een olie van hoge kwaliteit vinden kan zelfs voor de doorgewinterde aromatherapeut een uitdaging zijn.

Waarom zou kwaliteit mij wat boeien?

Het boeit omdat de wetenschap nog geen manier heeft gevonden om de natuur na te bootsen. Om een voorbeeld te nemen; een zuivere lavendel of frankincense olie van de juiste kwaliteit kan wonderen doen voor de huid, terwijl de synthetische variant daarvan ernstige schade kan aanrichten.

Wat BEPAALT kwaliteit?

Net als bij wijn is er een hele waslijst aan factoren die invloed heeft op de kwaliteit van een essentiële olie. Denk onder andere aan: het juiste deel van de plant, de herkomst (hoogte, klimaat), het milieu (kwaliteit van de grond, lucht, geen pesticiden, enzovoorts), temperatuur en manier van distillatie en nog veel meer.

Namaak

Steeds meer bedrijven zien geld in de verkoop van essentiële oliën. De kostendrukkende trucjes worden, net als bij de voedselindustrie, aan alle kanten uit de kast gehaald. Veel voorkomende praktijken zijn het aanvullen van de olie met synthetische stoffen, neutrale plantaardige oliën of goedkopere essentiële oliën die een soortgelijke geur en/of scheikundige samenstelling hebben.

Om op alle vlakken de kracht en werking van een olie te testen wordt gebruik gemaakt van apparatuur die al gauw in de miljoenen euro’s loopt. Als consument hebben wij dat niet tot onze beschikking. Wel kan ik je een ‘checklist’ geven, zodat je enigszins de zuiverheid zelf kunt bepalen en weten dat jouw essentiële olie wel echt (alleen) essentiële olie is.

1. 100% puur label

Dit is vanzelfsprekend. Er moet minimaal iets als ‘100% pure essentiële olie’ op het potje staan. Betekent dat dat het ook werkelijk 100% zuiver is? Helaas lang niet altijd. Soms claimt een bedrijf maar wat en worden ze er later door een test van een derde partij op gepakt. Als de olie werkelijk 100% zuiver is, is ze dan automatisch van goede kwaliteit? Zoals besproken is zuiverheid maar één van de vele voorwaarden voor een goed werkende olie. Toch, als het bedrijf niet eens aangeeft dat de olie 100% zuiver is, dan kun je het zeker wel vergeten.

2. lage prijs

Dat een essentiële olie zeer prijzig is wil niet automatisch zeggen dat het ook van goede kwaliteit is. Tenslotte kan elk bedrijf een willekeurige prijs op een potje plakken. Maar een (te) lage prijs mag je zeker aan het denken zetten. Het winnen van essentiële oliën is een zeer kostbaar proces. Wanneer de essentiële olie te goedkoop wordt aangeboden weet je dat er een addertje onder het gras zit. Voor een liter lavendel olie bijvoorbeeld is al gauw 150 kilo aan lavendelbloemen nodig. Een potje van 15 ml is geen winst meer op te halen wanneer het voor, laten we zeggen, zeven euro wordt verkocht.

3. Dezelfde prijs

Heb je weleens meegemaakt dat je een drogist of reformzaak binnenloopt en je vindt hele schappen met essentiële oliën die allemaal dezelfde prijs hebben? Hier moet ik weleens om lachen. Zojuist heb ik het voorbeeld van de lavendel olie aangehaald. Als je echter een liter zuivere rozenolie wilt winnen, kost dat rond de 4000 kilo aan plantmateriaal! Het is niet gek om al gauw een paar honderd euro te betalen voor 10 ml zuivere rozen of jasmijnolie. Aan de andere kant bevat de schil van de meeste citrusvruchten een heleboel essentiële olie. De schillen zijn meestal een afvalproduct en oliën van citrusvruchten zijn ook goedkoper, omdat ze niet gedestilleerd hoeven te worden, maar koud worden geperst. Een verschil in prijs per olie is dus heel normaal en een goed teken voor de kwaliteit.

4. Het gevoel

Essentiële oliën zijn niet erg vettig. Doe voor de lol eens een drup plantaardige, noten- of zadenolie op één wijsvinger en een druppel essentiële olie op je andere wijsvinger. Wrijf nu beide olien tussen je duim en wijsvinger. Voel je het verschil? Zo niet, dan is er een probleem. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op zoals de vetiver, Romeinse kamille, sandelhout, jasmijn en patchouli. Deze donker gekleurde oliën zijn een stuk dikker en vettiger. Maar andere essentiële oliën zouden niet even vettig moeten voelen als één van de andere plantaardige oliën.

5. Het potje

Een bedrijf dat essentiële oliën begrijpt, maakt gebruik van glas voor hun essentiële oliën, niet van plastic. Bepaalde oliën (zoals citroen) reageren sterk op plastic. Citroenolie ontgift heerlijk je lichaam, echter ontgift het ook op een soortgelijke manier plastic. Heel gezond… en smakelijk. Daarnaast helpt een verkleining van de opening op het potje er niet alleen voor dat je olie minder snel verdampt, maar ook dat er minder lucht bij de olie komt. Zo wordt snelle oxidatie voorkomen (dit heeft invloed op de houdbaarheid).

6. De ‘papiertest’

Omdat de meeste essentiële olien niet erg vettig zijn kan je de volgende test uitvoeren. Doe een druppel essentiële olie op een vel papier, kom een paar uur later terug en controleer of er een duidelijke ‘oliering’ is achtergebleven op het papier. Op de vettige essentiële oliën na die ik eerder heb genoemd zouden andere essentiële oliën geen duidelijk zichtbare oliering moeten achterlaten. Bekijk deze video blog van Madelon Muns om hier meer over te leren: kwaliteit herkennen.

Tot Slot

Met deze methoden kun je uiteraard niet alles testen. Zware metalen, pesticiden en de juiste chemische structuur bijvoorbeeld, vallen er volledig buiten. Toch kan je zo veel troep al onderscheiden. Zelf maak ik gebruik van de essentiële oliën van doTERRA. De acht testprocessen waar zij elke druppel olie doorheen halen garanderen altijd een werkzame, consistente en zuivere essentiële olie. Heb je nog vragen over kwaliteit of de werking van de oliën? Kom gerust langs voor een workshop.

Wil je meer weten over essentiële oliën en hun werking?
Volg dan eens een workshop. Bekijk hier de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

Christiaan Noot