Stoppen met roken? Laat essentiële oliën je een handje helpen

Rianne Dekker | 16 Jan 2017

In januari beginnen veel mensen vol goede moed aan het voltooien van goede voornemens. Dit jaar écht! In de top drie van goede voornemens staat –het zal je niet verbazen- stoppen met roken. Helaas lukt het niet altijd en heeft de verslaving het gewonnen tegen de tijd dat het februari is. Wil jij ook graag stoppen, maar kun je wel wat hulp gebruiken? In deze blog lees je hoe je baat kunt hebben bij essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd).

Wat moet je weten over een nicotineverslaving?

Een verslaving manifesteert zich op drie manieren:

  • Gewenning: je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect
  • Lichamelijke afhankelijkheid: het lichaam protesteert als het geen nicotine binnen krijgt
  • Geestelijke afhankelijkheid: de gebruiker voelt een sterke drang naar de sigaret

Als je probeert te stoppen met roken (en dit geldt voor elke verslaving) ontneem je jezelf één of meer van bovenstaande dingen. Je lichaam zal je dat laten weten door ontwenningsverschijnselen. Dit uit zich bijvoorbeeld in slapeloosheid, slechte concentratie, prikkelbaarheid of angst. Niet fijn! Maar dat is gemakkelijk op te lossen door een sigaret op te steken, toch? Dan komt je nicotineniveau weer op peil en voelt de verslaving zich weer even ‘voldaan’.

We weten echter allemaal dat nicotine, en alle andere stoffen die in tabak zitten, niet bepaald goed voor je zijn. Wat zou het fijn zijn als je de ontwenningsverschijnselen kunt bestrijden! Er zijn veel methodes om te stoppen met roken, maar vaak bestrijden zij maar één of twee van de afhankelijkheden. Methodes met nicotinepleisters en e-sigaretten zorgen er bijvoorbeeld geleidelijk voor dat de gewenning afneemt. Een detox-kuur bijvoorbeeld, om de nicotine snel uit je lijf te krijgen, speelt in op de lichamelijke afhankelijkheid. Populaire boeken zoals ‘Stoppen met roken’ van Allan Carr zorgen ervoor dat je geestelijke afhankelijkheid vermindert. Overigens is dit laatste wel belangrijk! Jouw wilskracht is uiteindelijk doorslaggevend voor de slagingskans. Het boek van Allan Carr is daarom zeker aan te raden.

Drie essentiële oliën die jou helpen stoppen met roken

Ik heb vier oliën voor je geselecteerd die je de ontwenningsverschijnselen kunnen beperken. Graag wil ik nog melden dat het belangrijk is om alleen volledig natuurlijke en pure essentiële oliën te gebruiken, zeker als je ze inneemt! Zelf gebruik ik alleen de producten van doTERRA.

Kruidnagel

Van oudsher wordt kruidnagel al gebruikt bij mond- en gebitsproblemen. Kruidnagel bevat componenten die verdovend en anti-infectieus werken. Het werd bijvoorbeeld gebruikt als verdoving bij de tandarts, maar ook bij ontstoken tandvlees. Kruidnagel is een ‘hete’ olie, dus er wordt aangeraden hem iets te verdunnen met een plantaardige draagolie. Als je trek hebt in een sigaret kun je een druppel van dat mengsel onder de tong doen of met je vinger op je tong smeren. Door het verdovende effect zal de trek naar een sigaret afnemen.

Zwarte peper

Er is aangetoond dat het gebruik van zwarte peper olie de hunkering naar sigaretten vermindert, maar ook symptomen van angst bij mensen die gestopt zijn met roken (Rose et al., 1994). Je kunt zwarte peper olie overdag in de diffuser gebruiken of de geur inhaleren als je trek krijgt in een sigaret. Je kunt ook een druppel onder je tong doen of hem op de reflexpunten voor longen en mond (trek) smeren.

Het reflexpunt voor je longen zit in het midden van de bal van je rechtervoet. Het reflexpunt voor je mond zit iets schuinboven je gehooringang tegen het kraakbeen aan. Smeer een beetje olie er met de vinger op en laat het niet je oor in lopen.

Lavendel

Enkele ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken zijn angst/nervositeit en prikkelbaarheid. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende werking en is daarom goed in te zetten als je stopt met roken. Je kunt ’s ochtends een druppel olie onder je voeten doen en door de dag heen op je polsen en/of in je nek als je een nerveus gevoel hebt of prikkelbaar bent. Ook enkele druppels in de diffuser is erg prettig.

Meer tips

Eén van de bekendste essentiële oliën van doTERRA is On Guard, de beschermende samenstelling. Het is een mix van oliën zoals sinaasappel, kruidnagel en kaneel en staat erom bekend dat het je immuunsysteem ondersteunt (wat goed is bij het het verslaan van de fysieke afhankelijkheid). Door de kruidnagel is de On Guard licht verdovend en vermindert daardoor bij oraal gebruik ook je trek in een sigaret.

Help je lichaam ook een handje met de grote schoonmaak door een kuurtje Zendocrine te doen (verkrijgbaar in olie, maar ook als capsule), een ontgiftende samenstelling. In deze mix zitten essentiële oliën die onder andere de filterende organen stimuleren, zoals lever en nieren, maar ook de longen. Hoe eerder alle afvalstoffen je lichaam uit zijn, hoe makkelijker het zal zijn om je goede voornemen vol te houden.

Ervaring

Charissa Olfers deelt haar ervaring over het stoppen met roken met behulp van essentiële oliën:

“Ik ben inmiddels al een jaar geleden gestopt met roken, met behulp van essentiële oliën. Yeah! Ik heb toen het Beginner’s Trio gebruikt en On Guard. Waarom On Guard? Daar zit onder andere kruidnagel in, wat de trek tegengaat. En niet geheel onbelangrijk: het versterkt je weerstand! Ik heb ‘s ochtends en ‘s avonds lavendel op mijn polsen en in de nek gedaan en On Guard onder de voeten. Lavendel gebruikte ik regelmatig overdag, omdat je bij een verslaving onrust in je lichaam hebt. Wat is lavendel daar een fijn hulp middel voor.”

De strijd aan

Ben je er klaar voor om je rookverslaving te verslaan na dit artikel? Super! Lees een motiverend boek (‘Stoppen met roken’ van Allan Carr bijvoorbeeld) en bestel de essentiële oliën die je nodig hebt en je bent good to go. Je kunt contact opnemen om losse oliën te bestellen of gebruik maken van een aanbieding. We horen ook graag jouw tips om te stoppen met roken. Laat het weten in een reactie!

Wil je persoonlijke hulp bij het kiezen van essentiële oliën die voor jou geschikt zijn?
Neem dan vrijblijvend contact op, we helpen je graag.

Jasmijn Noot